BIO JE NAJVEĆI, BOSANAC OD GLAVE DO PETE: Otac bosanske državnosti uspio je ono što niko nikada nije, osvojio je Dalmaciju, Crnu Goru i pola Srbija, a onda je iznenada umro…

„Slobodna Bosna“ donosi novu zanimljivu priču iz povijesti,

  • Jeste li znali

  • 10. Mar. 2021  

  • 3

Glavni junak naše današnje priče je prvi bosanski kralj Tvrtko I. Kotromanić. Najvažnija povijesna ličnost, u više stoljetnom kontinuitetu državnosti Bosne i Hercegovine, otac njene suverenosti, prvi bosanski kralj, Tvrtko I Kotromanić, Iz bosanske dinastije Kotromanića, iz Srebrenika, je bio potomak po ocu.

Po majci je bio iz hrvatske dinastije Šubić iz Klisa. Po baki Jelisaveti je bio iz srpske dinastije Nemanjića. Što nije pošlo za rukom, ni kralju Zvonimiru, ni caru i kralju Dušanu, uspjelo je Tvrtku, da ujedini slavenski jug pod okriljem Bosne. On je uspio da ujedini i Srbiju i Hrvatsku i Dalmaciju pod okriljem Bosne.

Ban i najslavniji bosanski kralj Stjepan Tvrtko I Kotromanić umro je na današnji dan prije 630 godina, 10. marta 1391. godine. Krunisanje Tvrtka I obavljeno je u Milima kod Visokog. Nakon njegove smrti naslijedio ga je rođak Stjepan Dabiša.

Historičari za Kulina Bana kažu da je stvorio bosansku državu u pravom smislu i uveo je u Evropu, a Tvrtko I Kotromanić je taj koji je utvrdio, proširio i učinio Bosnu, sve do pada pod osmansku vladavinu 1463. godine, jednom od napriznatijih država u ovom dijelu Europe u političkom, ekonomskom i kulturnom pogledu.

Na prijestolje je došao kao petnaestogodišnjak, ali je bez obzira na godine bio izuetno sposoban. Već kao mladić morao je ulagati ogromne napore 

Nakon što je uspješno odolijevao napadima, Tvrtko I je shvatio da i sam mora poći u protivnapad, pa je krenuo u napad prema današnjoj Crnoj Gori i osvojio sve do Kotora. Zatim je krenuo prema Srbiji i osvojio današnji Sandžak kada se i proglasio kraljem Srbije. Njegova titula pokazuje osnov po kojem je postavio legitimno pravo na upražnjenu srpsku krunu: kralj Srbljem, Bosni, Pomorju, Humskoj zemlji, Donjim Krajem, Zapadnim Stranam, Usori i Podrinju. 

Tvrtko I se 1374. godine oženio ugarskom princezom Dorotejom, kćerkom vidinskog bugarskog cara Sracimira.

Poslije bitke na Kosovu, Tvrtko, kao pobjednik, pojačava pritisak na Dalmaciju, tako da su mu se 1390. godine pokorili gradovi Split, Trogir, Šibenik i otoci Brač, Hvar i Korčula. U intitulaciji se nakon toga naziva kralj Raške, Bosne, Dalmacije, Hrvatske i Primorja.
O ekonomskoj moći tadašnje bosanske kraljevine možda najbolje svjedoči zlatnik koji je kovao Tvrtko I, a koji je bio četiri puta veći od zlatnika osmanske imperije.

Tvrtko I Kotromanić ostat će zapamćem kao jedna od najznačajnih povijesnih ličnosti koje je Bosna i Hercegovina ikada imala.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...