SASTAVLJA LI MAMIĆ REPREZENTACIJU PETEVU: Nepozivanje AJDINA HASIĆA, najvećeg talenta bh. nogometa, "smrdi" na osvetu bjegunca MAMIĆA, koji ga nije uspio vezati za sebe!

Da li se Zdravko Mamić preko poslušnog Bugarina Ivayla Peteva, za čiji je izbor lično lobirao u Mostaru i Banjoj Luci, sada sveti Ajdinu Hasiću, bolje rečeno bosanskohercegovačkoj reprezentaciji i najširoj sportskoj javnosti, zbog svojih poslovnih i sportskih planova koje je imao s njim?!

  • Sport

  • 16. Mar. 2021  16. Mar. 2021

  • 2

Mladog igrača turskog Besiktasa Ajdina Hasića nema među nogometašima koje je selektor nogometne reprezentacije Ivaylo Petev pozvao na okupljanje uoči utakmice prvog kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo protiv Finske. Podsjetimo, Hasić, najtalentiraniji bh. nogometaš u posljednjih nekoliko godina, nakon niza sjajnih utakmica za U-21 selekciju BiH, trebao je debitirati i za seniorski tim po pozivu tadašnjeg selektora Duška Bajevića, ali je njegov nastup u novembru spriječila korona, kojom se zarazio tokom priprema.

DJEČAK IZ BANOVIĆA OD MILION DOLARA

Ajdin Hasić, koji u oktobru navršava 20 godina, nije standardni član prvog tima Besiktasa, u igru ulazi povremeno i uglavnom je ispunjavao očekivanja trenera. Kao rezervni igrač, postigao je dva atraktivna gola koji su bili pravi viralni hit. Iako se u medijima špekuliralo da bi mogao biti posuđen nekom klubu u kojem bi imao veću minutažu, Hasić je ostao u Besiktasu, koji je u ovom  trenutku prvoplasirana ekipa u prvenstvu Turske. Kakva je konkurencija u tom turskom gigantu, najbolje govori to da Hasić rezervnu klupu često dijeli s Ademom Ljajićem, standardnim reprezentativcem Srbije i nogometašem velikog broja slavnih evropskih klubova.

Nepozivanje Ajdina Hasića selektor Petev vjerovatno bi mogao objasniti principijelnim argumentom - da nije standardan u matičnom klubu. No, među nogometašima koji su pozvani za susret protiv Finske, nalazi se nekolicina igrača koji su, također, rezervisti u svojim timovima, i to mnogo lošijima od Besiktasa. Takvi su, recimo, Haris Duljević (Nimes), ili slabo poznati Marko Mihojević (Goztepe), a većina pozvanih u klubovima ima sličan status kao Hasić u svome. Tako, recimo, Amer Gojak uglavnom sjedi na klupi u jednom od najlošijih italijanskih klubova Torinu, koji ga, prema pisanju hrvatskih medija, na kraju ove sezone namjerava vratiti zagrebačkom Dinamu, jer nije ispunio njihova očekivanja. Bit će to ozbiljan finansijski udarac za Dinamo, odnosno za njegovog gazdu Zdravka Mamića, prisilnog stanovnika Bosne i Hercegovine, koji bi inkasirao šest miliona eura u slučaju da su u Torinu bili zadovoljni Gojakovim nastupima.

Ivaylo Petev, bivši trener Dinama, u izvrsnim je odnosima sa Zdravkom Mamićem, kojem je početkom sedmice Vrhovni sud Hrvatske potvrdio kaznu od šest i po godina zatvora zbog niza teških kriminalnih djela koje je počinio dok je suvereno vladao uspješnim zagrebačkim klubom. Mamić, koji je u proteklih 15-ak godina ostvario više od 200 miliona eura vrijedne transfere svojih igrača, prema vlastitim riječima, najveći neuspjeh u menadžerskoj karijeri, pa i profesionalno poniženje, doživio je upravo u slučaju mladog Ajdina Hasića, koji je dvije-tri godine bio član mladih selekcija Dinama. Moćnog menadžera s rijetko izgrađenim poslovnim instinktom "nasankao" je prije tri godine Hasićev otac, koji je pregovarao s njim, s obzirom na to da mladi nogometaš nije bio punjoljetan. Kada je Mamić ponudio njegovom sinu profesionalni ugovor, otac je, navodno, od njega tražio da mu ugovor pošalje u Banoviće, gdje Hasići žive. Stigla su uskoro dva "papira" iz Zagreba, prvi kojim se Ajdinu Hasiću daje ispisnica iz Dinamovih juniora i drugi, menadžerski, u kojem on svoju buduću karijeru stavlja u ruke Zdravka Mamića. Stariji Hasić je, tvrdio je Mamić, tada napravio nezapamćenu "zvrčku": menadžerski ugovor je pocijepao, a sa "čistom" ispisnicom je sinu kao slobodnom igraču krenuo tražiti angažman budući da su za njega odranije bili zainteresirani mnogi evropski klubovi. Na kraju je najuporniji bio Besiktas i Ajdin Hasić se početkom 2020. preselio u Istanbul. Iako su iz Dinama stizale prijetnje da će sudski oboriti svaki budući ugovor koji se potpiše u Hasićevo ime, ipak su se morali pomiriti s tim da ne polažu nikakva prava na karijeru mladog bh. reprezentativca. Morali su se zadovoljit sa 150 hiljada eura, koliko im je turski klub uplatio na ime ulaganja Dinama za vrijeme koje je mladić proveo u mladim selekcijama kluba.

MAMIĆEVA OSVETA - HLADNO SERVIRANA

Da li se Zdravko Mamić preko poslušnog Bugarina Ivayla Peteva, za čiji je izbor lično lobirao u Mostaru i Banjoj Luci, sada sveti Ajdinu Hasiću, bolje rečeno bosanskohercegovačkoj reprezentaciji i najširoj sportskoj javnosti, zbog svojih poslovnih i sportskih planova koje je imao s njim?! Nije nikakva tajna da je moćni gazda Dinama u godina poslije bijega u BiH bio selektor iz sjene selekcije Hrvatske, u kojoj su dominirali igrači koji su imali menadžerski ugovor s njim.

No, ova priča mogla bi imati krajnje nepovoljan ishod po najbolju nogometnu selekciju BiH: moglo bi se dogoditi da Hasić, za kojeg struka tvrdi da je jedan od najvećih talenata rođen u BiH nakon Miralema Pjanića, nikada ne zaigra za svoju zemlju. Prisjetimo se, početkom ove godine turski mediji su citirali izjavu mladog fudbalera da bi volio igrati za reperezentaciju Turske. "Bosna i Hercegovina to možda neće dozvoliti, ali mene bi to razveselilo", navodno je rekao igrač Besiktasa. No, ubrzo je mladi nogometaš sve demantirao, objavio je svoju fotografiju u reprezentatinom dresu uz poruku "JEDNA SI, JEDINA".

Ajdin Hasić je bio kapiten U-21 reprezentacije BiH i još može nastupati za tu selekciju. Za seniorsku selekciju nije igrao tako da formalno nema prepreka da nastupa za reprezentaciju neke druge države, pa ni Turske, ukoliko se pokaže da matična državna selekcija ne računa na njega. Nema dileme da ni turski Nogometni savez ne oklijeva, jer nema reprezentacije koja bi ostala nezainteresirana za umijeće mladića iz Banovića. Primjer talentiranog košarkaša Tarika Biberovića, bivšeg mladog reprezentativca BiH kojeg su Turci "u sepetu" odveli u Fenerbahce i častili ga svojim državljanstvom, svježe je i realno upozorenje šta se može desiti. Svako ignoriranje i zaobilaženje mladog nogometnog dragulja od strane selektora Peteva i njegovog "velikog brata" iz Međugorja takav scenarij čine realnijim, odnosno pogubnijim po budućnost nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine, koja ionako nije blistava.  

("SB")

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...