PAMTIT ĆEMO GA PO PATRIOTIZMU; PEJIĆ JE GOVORIO: “Nije problem istovremeno biti Hrvat i Bosanac i Hercegovac”

Marijo Pejić bio je četvrti predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća BiH.

  • Društvo

  • 16. Mar. 2021  16. Mar. 2021

  • 2

Predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća BiH Marijo Pejić preminuo je u ponedjeljak,15. marta, u Sarajevu.

Kako se navodi u saopćenju Upravnog odbora Hrvatskog narodnog vijeća u Bosni i Hercegovini, obavljao je ovu funkciju časno te je svojim djelovanjem doprinosio harmonizaciji odnosa među Hrvatima u Bosni i Hercegovini s jedne strane te među svim bosanskohercegovačkim građanima s druge strane.

“Ostat će upamćen po svom bosanskohercegovačkom patriotizmu i opredijeljenosti. Često je govorio: 'Nije problem istovremeno biti Hrvat i Bosanac i Hercegovac (…), nama bosanskim i hercegovačkim Hrvatima ove pripadnosti nisu kontradiktorne (…), važno je voljeti svoj narod i svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu'”, saopćeno je.

Marijo Pejić bio je četvrti predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća BiH, nevladine organizacije osnovane 1994., koja je faktički dala nemjerljiv doprinos u zaustavljanju rata Armije RBiH i HVO-a u BiH, kao i u očuvanju međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine u njezinim historijskim granicama, piše N1.

“Svjesni velikoga, teško nadoknadivog gubitka, izražavamo iskrenu sućut obitelji Pejić i članovima HNV-a”, saopćeno je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...