SRBIJANSKI MINISTAR NAKON SASTANKA S BISEROM TURKOVIĆ: "BiH i Srbija vuku probleme iz prošlosti, no MNOGO TOGA NAS VEŽE"

"Potrebno je dodatno jačati ekonomske odnose između Srbije i BiH", kazao je Selaković.

  • Politika

  • 17. Mar. 2021  17. Mar. 2021

  • 2

Ministar vanjskih poslova Srbije Nikola Selaković zvaničnu dvodnevnu posjetu našoj zemlji započeo je danas sastankom sa ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković, na kojem se najviše razgovaralo o jačanju ekonomskih odnosa dvije zemlje.

Turković se nakon sastanka obratila novinarima iskazavši na početku zahvalnost Srbiji za pomoć u borbi protiv pandemije.

- I mi smo ponudili pomoć Srbiji tokom pandemije. Vjerujem da će naša saradnja biti intenzivnija u narednom periodu. Veoma smo opredijeljeni da jačamo naše dobrosusjedske odnose, ekonomiju, saradnju, to je interes obje zemlje, tu nema nikakvih dilema, a ne smije biti ni prepreka. Trebali bismo organizirati i zajedničke sjednice Vlade Srbije i Vijeća ministara BiH. Ta praksa je postojala i prije i doprinijela bi dodatnom intenziviranju odnosa – kazala je, između ostalog, Turković tokom svog obraćanja, posebno naglasivši ekonomsku saradnju, jer Srbija je na trećem mjestu kada su u pitanju vanjskotrgovinski odnosi s BiH.

Nakon ministrice Turković, govorio je i njen srbijanski kolega Nikola Selaković, koji je rekao da, uprkos velikim problemima koje vučemo iz prošlosti, postoji mnogo toga što može vezati dvije zemlje.

- Trudili smo se da ono za što smo dali riječ, da i ispoštujemo. Potrebno je dodatno jačati ekonomske odnose između Srbije i BiH. Srbija, kako jedan od potpisnika Dejtonskog mirovnog sporazuma, poštuje teritorijalni integritet i ustrojstvo vlasti na onovu tog sporazuma. Zainteresovani smo za stabilnost i mir u regionu. Poštovaćemo svaki dogovor. Razvijajući našu saradnju sa RS-om, želimo tako razvijati i saradnju s FBiH i BiH – istaknuo je Selaković.

Zaključio je da se zemlje Zapadnog Balkana moraju okrenuti jedna prema drugoj i zajedno nastupati na tržištu Evropske unije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...