ODGOĐENA SJEDNICA PIC-a: Imenovanje novog visokog predstavnika na čekanju, jer...

...nijedna država neće da predloži kandidata koji bi bio osporen od bilo koga.

  • Vijesti

  • 19. Mar. 2021  19. Mar. 2021

  • 6

Sjednica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC) na kojoj je trebalo da se razgovara o imenu budućeg visokog predstavnika u BiH, otkazana je zbog nedostatka saglasnosti među međunarodnim partnerima te usljed novonastale situacije u BiH, piše Klix.ba.

Sjednica je trebala biti održana 16. marta.

Nakon što je Narodna skupština Republike Srpske usvojila Informaciju o primjeni Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma i deset zaključaka u vezi s radom visokog predstavnika i čvrstog stava koji je zauzeo ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov, razgovori o imenu nasljednika Valentina Inzka su prolongirani dok ne bude postignuta saglasnost svih faktora, kazao je za "Glas Srpske" izvor blizak međunarodnim strukturama u Sarajevu.

Izvor je potvrdio da je došlo do zastoja, jer su zemlje iz kojih dolaze kandidati, a naročito Njemačka, odlučile da, ipak, bude uvažen stav svih faktora i da njihov kandidat bude imenovan uz poštivanje svih procedura.

"Nijedna država neće da predloži kandidata koji bi bio osporen od bilo koga i svi su saglasni da je potrebno pronaći rješenje koje će biti svima prihvatljivo", naveo je izvor "Klixa".

Njemačka vlada, tačnije Bundeskabinett, u januaru je, na prijedlog ministra vanjskih poslova Heika Maasa, potvrdila kandidaturu Christiana Schmidta (CDU) za novog visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH. Kao mogući kandidat spominje se i Kanađanin Joseph Ingram.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...