“DUH JE PUŠTEN IZ BOCE”: Reakcija Damira Nikšića nakon povlačenja Bogića Bogićevića

"Ova neopoziva ostavka g. Bogićevića je daleko životnija, daleko vitalnija za samo Sarajevo nego pristanak da se bude eksponat u multietnografskom paviljonu Muzeja zaboravljenog Sarajeva...", napisao je Nikšić.

  • Društvo

  • 25. Mar. 2021  25. Mar. 2021

  • 5

"Ne znam da li ovaj debakl u Gradskom vijeću i ova ostavka gospodina Bogićevića na poziciju gradonačelnika predstavlja poraz 'četvorke', ljevice, SDP-a ili samog Sarajeva, pa čak i Bosne i Hercegovine, ali sam do sada naučio da ovakvi "porazi" i požari obično predstavljaju purifikaciju, pročišćenje političke scene, kristalizaciju koja pripremi tlo za nove izdanke", napisao je zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Damir Nikšić.

“Historijska uloga g. Bogića Bogićevića samo raste i postaje aktuelnija ovom ostavkom, jer se samo tako njegovo ime, njegov lik i djelo neće reciklirati i koristiti kao puki mumificirani simbol podviga iz devedesetih, već će se ovom ostavkom pokrenuti ustajala sarajevska žabokrečina provincijalizacije; pokrenuti živi otpor i reakcija na ljevici i među progresivnim građanima Sarajeva. Ovom ostavkom mi smo konačno dotakli dno. No, to samo znači da sada konačno možemo stati na noge, da se možemo uspraviti, podići glavu iznad vode, da možemo udahnuti i krenuti naprijed”, naveo je Nikšić.

DUH JE PUŠTEN IZ BOCE? Ne znam da li ovaj debakl u gradskom vijeću i ovo povlačenje kandidature g. Bogićevića za...

Posted by Damir Nikšić on Četvrtak, 25. March 2021.

“Ova neopoziva ostavka g. Bogićevića je daleko životnija, daleko vitalnija za samo Sarajevo nego pristanak da se bude eksponat u multietnografskom paviljonu Muzeja zaboravljenog Sarajeva jer sa ovom ostavkom mogu ponovo poteći izvori, pokrenuti se zaustavljeni i zaboravljeni tokovi i trendovi; s njom se mogu ponovo oživjeti, revitalizirati, aktuelizirati principi i vrijednosti za koje, kako vidimo, Bogićević i danas stoji, do kojih i danas drži. Ona bi mogla probuditi kosmopolitski duh Sarajeva, najaviti i donijeti duh Sarajevskog proljeća”, navodi Nikšić.

Podsjetimo, kandidat za gradonačelnika Sarajeva Bogić Bogićević jučer je uputio pismo predsjedniku SDP-a BiH Nerminu Nikšiću u kojem ga obavještava o neopozivoj odluci da povuče kandidaturu za tu poziciju.

Kako je naveo, ona je očigledno postala kamen spoticanja u koalicionim odnosima “četvorke”, koja je tim povodom pokazala evidentno nejedinstvo na sjednici Gradskog vijeća Sarajeva.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...