VUČIĆEVO LOBIRANJE: SNS na sve načine pokušava da se u Evropi ne govori o aferama koje potresaju Srbiju

Da je lobiranje uobičajena pojava, kaže i Štiplija Todorović, dodajući da je to jedan od razloga zbog čega se evropske stranke udružuju u porodice partija.

  • Regija

  • 25. Mar. 2021  25. Mar. 2021

  • 0

Srpska napredna stranka pokušala je na sve načine da s dnevnog reda današnje sjednice Evropskog parlamenta ukloni kao teme brojne afere koje potresaju Srbiju, poput “Krušika”, “Jovanjice” i "Telekoma”, “Savamale”, saznaje Nova.rs. U pokušaju da svede razgovore o Srbiji na pitanja o stanju demokratije i medijskih sloboda, prema informacijama ovog portala, SNS je za to lobirao preko dijela Evropske narodne partije (EPP). Da li je SNS uspio u lobiranju, bit će poznato nakon glasanja EP-a o izvještaju o napretku Srbije ka EU.

Posljednji put se to desilo prošle sedmice. Amandmani koje su podnijeli poslanici iz grupa socijaldemokrata, liberala i zelenih, odnose se, između ostalog, na nedavne napade na portal KRIK i organizaciju CRTA, prenio je portal "Europien Western Balkans".

Izvještaj o Srbiji, koji je sastavio evropski poslanik Vladimir Bilčik, usvojen je u Odboru za vanjske poslove Evropskog parlamenta u februaru i o njemu će se danas izjašnjavati parlament na plenarnoj sednici. Poslanici imaju pravo da podnesu “usmene amandmane” na ovu verziju izvještaja i ukupno ih je 21.

Četiri velike afere – “Jovanjica”, “Krušik”, “Telekom”, “Svamala” - zapravo su najveći problem za vlast u Srbiji, koja je uoči današnje sjednice pokušavala da isposluje da se o njima ne govori ili da se diskusija svede na minimum.

Tako je EPP u međuvremenu zatražio da se o sedam članova Izvještaja o Srbiji glasa po dijelovima. Među spomenutim članovima se nalazi i onaj pod rednim brojem 24, a koji se odnosi na spomenute afere.

Poslanici će na taj način imati mogućnost da glasaju posebno o svakom članu, a ne o izvještaju u cjelini. Na taj način bi potencijalno sporne afere mogle ispasti iz izvještaja. Šta će biti epilog ovog predloga, znat će se danas nakon sjednice Evropskog parlamenta na kojoj će se glasati o izvještaju.

Komentarišući ovaj zahtjev, izvjestilac EP-a Vladimir Bilčik rekao je da su prioriteti sistemske promjene i vladavina prava.

“Srbija svakako mora krenuti dalje u rešavanju svih slučajeva kriminala i korupcije”, rekao je on.

Komentarišući lobiranje Srpske napredne stranke uoči sjednice Evropskog parlamenta, urednik portala "European Western Balkans" Nemanja Todorović Štiplija kaže za Nova.rs da je očigledno da vladajućoj partiji smeta da se spomenute afere podignu na evropski nivo.

“Sve ono drugo što je u ovoj rezoluciji, a tiče se stanja demokratije i položaja medija u našoj zemlji, njima je očigledno manje bitno u odnosu na korupcionaške afere koje su se našle u izveštaju. Evropska narodna partija(EPP), čiji je pridruženi član SNS, jeste velika organizacija, ali njeni poslanici glasaju po svojoj savesti, a ne po partijskom ključu. U EPP-u ima poslanika koji sigurno neće podržati da se izbace određeni članovi izveštaja, iako im možda dođe preporuka da se ukloni deo koji se odnosi na afere 'Krušik', 'Jovanjica' i 'Telekom'”, navodi Todorović Štiplija, napominjući da tu, prije svega, misli na poslanike iz zemalja u kojima su članice EPP-a u opoziciji.

“To je, naprimer, Građanska platforma u Poljskoj. Oni su u toj državi opozicija i kao protivnika ima veoma autoritarnu stranku. U Poljskoj su tendencije veoma slične kao u Srbiji – urušavanje demokratije, potpuna kontrola medija, korupcija…”, opisuje  sagovornik "Nove".

Predsjednik Upravnog odbora Centra za evropske politike Srđan Majstorović kaže za Nova.rs da ne može da komentariše informaciju da je SNS lobirao preko EPP-a da se ne govori o aferama koje su potresale Srbiju, ali je rekao da nije neuobičajeno da srodne političke stranke koriste svoje kontakte u evropskim parlamentarnim grupacijama.

“Nije neobično da oni u kontaktu s njima pokušavaju da prilagode tesktove određenih dokumenata i izveštaja u skladu s onim što oni smatraju da je realnost na terenu”, navodi Majstorović te dodaje da izvještaj Evropskog parlamenta nema obavezujuću ulogu.

“Ipak, on daje jednu sliku političkog raspoloženja unutar EP-a kad je u pitanju pristupanje Srbije Evropskoj uniji. Zato je važno da se taj izveštaj prihvati na ispravan način i da se shvati značaj primedbi koje su iznete u njemu”, kaže Majstorović.

Da je lobiranje uobičajena pojava, kaže i Štiplija Todorović, dodajući da je to jedan od razloga zbog čega se evropske stranke udružuju u porodice partija.

"Partije koje dolaze iz država EU su punopravne članice, dok su one iz zemalja kandidata ili potencijalnih kandidata, pridružene članice. Međutim, one imaju pravo da kreiraju politike tih evropskih partija. Ipak, mislim da lobiranje Srpske napredne stranke ne mora u krajnjem ishodu da ima uticaj na odluku Evropskog parlamenta i da će tri afere ostati u večerašnjoj rezoluciji”, podvlači on.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...