BANJALUČKI PROFESOR MILOŠ ŠOLAJA ZAKUKAO VUČIĆEVIM MEDIJIMA: "Sve su prilike da će Valentin Inzko ostati u Bosni i Hercegovini da vegetira..."

Profesor Fakulteta političkih nauka u Banjoj Luci Miloš Šolaja ocijenio je da su sve prilike da će Valentin Inzko ostati u BiH "da vegetira, jer je teško pouzdano predvidjeti poteze velikih sila u vezi s imenovanjem novog visokog predstavnika".

  • Društvo

  • 29. Mar. 2021  29. Mar. 2021

  • 3

Šolaja smatra da će teško doći do rotacije u OHR-u, na prvom mjestu zbog toga što se, kako je rekao, institucija visokog predstavnika uistinu pokazala kao prevaziđena.

On je za "Politiku" ocijenio da se OHR pretvorio u ad hoc međunarodnu organizaciju, koje nema u Aneksu 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Šolaja tvrdi da "provijava svijest o tome da Savjet za sprovođenje mira (PIK) nije dejtonska tvorevina, ali da je ta politička institucija dala moćna bonska ovlašćenja visokom predstavniku koje je koristio, a praktično su neutemeljena, što je izazvalo mnogo nesređenih institucionalnih situacija u BiH".

"Evidentan je izostanak postojanja novog koncepta o visokom predstavniku", rekao je Šolaja i dodao da je sasvim izvjesno da BiH neće napredovati u evropskim integracijama uz postojeću ulogu visokog predstavnika, koja lokalne vlasti oslobađa odgovornosti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...