Gastro
SPECIJALITET DANA: Na brzinu napravite sirnicu u tavi i ne zaboravite jogurt… (VIDEO)
04. Apr. 20240
Naš današnji obrok nastaje za sat vremena, donosimo recept za četiri osobe.
Gastro
20. Apr. 2021 20. Apr. 2021
0
SASTOJCI
500 g gotovih jufki
250 g kiselog vrhnja
250 g posnog sira
250 g jogurta
400 g kravljeg sira
400 ml slatkog vrhnja
mala šoljica griza
5 jaja
¾ pakovanja praška za pecivo
2-3 kašičice soli
1 kašičca bibera
PRIPREMA
Prvo pripremite fil. Pomiješajte sve sastojke tako da prilikom dodavanja svakog sastojka uvijek dobro promiješate (najbolje sa metlicom za snijeg) kako biste razbili sve grudvice.
Zagrijte rernu na 220 stepeni gornji/donji grijači.
Jufke izvadite iz pakovanja i poredajte jednu na drugu. Zatim stavite kalup (npr. 39x30 cm) na jufke i izrežite ih na veličinu kalupa. Ostatak jufki se, također, koristi za slaganje.
Od jufki u veličini kalupa oduzmite dvije i stavite na stranu, jer će vam trebati za vrh.
Prvu jufku stavite u podmazan kalup i prelijte filom. Zatim slijedi druga jufka i ponovo fil. Postupak ponavljate dok ne potrošite sve jufke i fil.
Kad ste skoro završili, preostaju vam 2 jufke koje ste na početku stavili na stranu. Stavite ih na vrh tako da se u sredini lagano preklapaju i da vise preko kalupa. Ovaj vanjski dio pomoću noža ugurajte između kalupa i ostalih jufki s filom.
Zatim sirnicu prelijte sa malo otopljenog maslaca ili ulja. Pecite je na 220°C gornji/donji grijači između 35-40 min ili na 200 stepeni vrući zrak oko 30 minuta. Sirnica treba da poprimi zlatnožutu boju i prilikom pečenja se uvijek malo i napuše.
U slučaju da nakon 15-20 minuta na površini previše potamni, prekrijte je komadom aluminijske folije i nastavite da pečete.
Kad je skoro gotova, izbockajte je viljuškom na nekoliko mijesta i zalijte sa 100-150 ml vrele vode. Vratite je u rernu na 1-2 minutu kako bi malo otpustila, nakon čega je možete već izvaditi i servirati.
Prijatno!
Zabava
BIO JE STANOVNIK DENVERA I PORTLANDA, SADA JE U PHOENIXU: Ali, Jusuf Nurkić bi ubrzo mogao opet odseliti
Prije 14 min0
Zdravlje
SVJETSKI DAN HIPERTENZIJE: Kontrolišete li dovoljno često krvni pritisak?
Prije 17 min0
Hronika
DVIJE TEŠKE NESREĆE U MOSTARU: Autobus udario pješakinju, vozač povrijeđen u sudaru dva vozils
Prije 19 min0
Svijet
IMA LI KRAJA POKOLJU U GAZI: Od oktobra prošle godine ubijeno više od 35.000 Palestinaca
Prije 19 min0
Gastro
JEDNO JAJE I MALO JOGURTA: Na brzinu napravite izvrsni arapski desert, poslasticu za sve generacije… (VIDEO)
16. Maj 20240
Gastro
NJIHOVO JE VRIJEME, A NISU NI TOLIKO SKUPE: Napravite džem od ovog voća po ovom receptu
15. Maj 20240
Gastro
BEZ BRAŠNA I TJESTENINE: Recept za bogate i sočne lazanje od tikvica; Priprema je jednaka...
14. Maj 20240
Gastro
ISTOK JE ISTOČNO: Danas pravimo musaku na malo drugačiji način, još kad napravite paradajz salatu… (VIDEO)
15. Maj 20240
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.