AUSTRIJSKI PROFESOR PRIZEMLJIO ČOVIĆA: "Ne može se mijenjati Izborni zakon bez promjene Ustava..."

Profesor Joseph Marko, ekspert za ustavno pravo BiH i jedan od stranih sudaca Suda BiH u periodu 1997-2002, kazao je za N1 da se ne može mijenjati Izborni zakon bez promjene Ustava BiH.

  • Mini market

  • 26. Apr. 2021  26. Apr. 2021

  • 8

Kazao je da je potrebno reformisati Izborni zakon BiH da bude u skladu sa presudama Evropskog suda za ljudska prava.

“Ali ne možete raditi na izmjenama Izbornog zakona a da ne radite na izmjenama dejtonskog Ustava. Presude Evropskog suda koji su sada minimum uslova za dobijanje statusa kandidata, zato je neophodno da se mijenja Ustav. A zatim pravnom logikom da idemo dalje da se izvrše izmjene i dopune Izbornog zakona. Ne možete mijenjati Izborni zakon bez promjena Ustava”, kazao je Marko za N1.

Profesor Marko smatra da je ispravna tvrdnja da političari razgovaraju o Izbornom zakonu.

“Ali, kakvo je opravdanje za takve tvrdnje? Da li je to hrvatski HDZ, bošnjačka SDA ili srpska stranka Milorada Dodika? Nema veze! Problem je ponovo da morate imati većinu u Parlamentu iz ugla ustavnih reformi i na kraju promjena Izbornog zakona. Mislim da je obaveza političara da kažu javnosti da postoji direktna veza između Izbornog zakon i Ustava. Ja znam da se o tome ne govori, ali to nam upravo govore i same presude Ustavnog suda”, kazao je Joseph Marko.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...