KRAJNJE JE VRIJEME: Zvizdić uputio Prijedlog izmjene Krivičnog zakona BiH o kažnjavanju govora mržnje

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Denis Zvizdić kazao je da je krajnje vrijeme da se preventivno djeluje u suzbijanju govora mržnje.

  • Društvo

  • 26. Apr. 2021  26. Apr. 2021

  • 0

Denis Zvizdić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, uputio je danas u parlamentarnu proceduru Prijedlog izmjene Krivičnog zakona BiH sa ciljem proširenja kažnjavanja govora mržnje.

On je poručio da je ovo uradio sa ciljem da to ne bude, kao do sada, samo “nacionalna, rasna ili vjerska mržnja ili netrpeljivost”, već svaki oblik govora mržnje.

- Danas sam uputio u parlamentarnu proceduru Prijedlog izmjene Krivičnog zakona BiH sa ciljem proširenja kažnjavanja govora mržnje na način da to ne bude, kao do sada, samo "nacionalna, rasna ili vjerska mržnja ili netrpeljivost", već da to bude svaki oblik mržnje koji godinama kontaminira javni prostor u BiH - napisao je Zvizdić.

On je kazao da je krajnje vrijeme da se preventino djeluje u suzbijanju govora mržnje, sa posebnim fokusom na zaustavljanje govora mržnje na internetu i društvenim mrežama.

- Mislim da je krajnje vrijeme da kao država preventivno djelujemo kroz izmjenu krivičnog zakonodavstva i zaustavimo govor mržnje i poticanje na nasilje - rekao je Zvizdić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...