Vijesti
SERGEJ LAVROV UZBURKAO DUHOVE: "Zapad Dodika prikazuje kao glavnog negativca, a pokušavaju ignorisati prijateljstvo Srba i Rusa u borbi za pravoslavlje"
Prije 26 min1
Oslabljena probava može izazvati nadutost, bol u želucu i crijevima, loše raspoloženje i letargičnost.
Zdravlje
01. Maj 2021 01. Maj 2021
0
Aktiviranjem probavnih sokova možete ponovno "zapaliti" plamen u želucu i potaknuti probavu da radi svojom punom snagom.
Time ćete podignuti energiju i raspoloženje i vratiti organizam u akciju u punom zamahu.
Limun i jabučno sirće
Kiseli okus pomaže potaknuti proizvodnju želučane kiseline.
Time daje lagan poticaj probavnom sistemu i priprema ga na hranu s kojom ćete početi dan.
Iscijedite pola limuna u 250 ml tople ili mlake vode i popijte napitak pola sata prije doručka.
Činite to svaki dan da poboljšate proizvodnju probavnih sokova.
Još jedna kisela namirnica čini dobro probavi: jabučno sirće.
Nalijte jedan ili dva prsta sirćeta u čašu od 2 dl, dodajte vodu, nakapajte malo limuna i pijuckajte tokom dana.
Koristite komorač
U Indiji, sjemenke komorača (lat. Foeniculum vulgare) često se poslužuju za poboljšavanje probave poslije jela i za osvježavanje daha.
Dok ih grickate, ove sjemenke oslobađaju tvar zvanu terpenoid anetol.
Ona poboljšava peristaltiku crijeva i zaustavlja gastrointestinalne grčeve.
Sjemenke djeluju antispazmodično, ublažavaju nadutost, istjeruju plin i smiruju pokvaren želudac.
Sjemenke komorača kratko prepecite ili ih sirove posipajte preko jela.
Začinite hranu
Glavni aktivni sastojak ljute crvene paprike, kapsaicin, pomaže ljudskom tijelu da bolje probavlja hranu.
To čini tako što potiče želučane sokove i povećava dotok krvi do stijenki želučane sluznice.
Osim što unapređuje probavu, ljuta papričica djeluje antidepresivno, jer kapsaicin potiče neke hormonalne procese koji donose osjećaj ugode.
Ne bojte se začiniti hranu s malo ljute paprike ili iskušati svoj vlastiti slatki umak od čilija.
SASTOJCI
pola šoljice jabučnog ili rižinog sirćeta
pola kašike praha stevije
1/4 čaše vode
čehno bijelog luka
pola kašike smrvljenog suhog čilija
par zrnaca himalajske soli
jedna kašika kukuruznog škroba prethodno otopljenog u tri kašike hladne vode
PRIPREMA
Ubacite sve sastojke u tavu, lagano grijte desetak minuta, dodajte kukuruzni škrob i grijte još dvije minute. Pohranite u hladnjaku.
Obratite pažnju da je pola kašike čilija dovoljno za ukus većine. Cijela je predviđena za one koji zaista obožavaju ljuto.
Nemojte koristiti čili ako imate čireve ili refluks želuca (GERB).
Vijesti
SERGEJ LAVROV UZBURKAO DUHOVE: "Zapad Dodika prikazuje kao glavnog negativca, a pokušavaju ignorisati prijateljstvo Srba i Rusa u borbi za pravoslavlje"
Prije 26 min1
Hronika
ISPLIVALI DETALJI TUČE U TESLIĆU: Klub "Crystal" se zatvara, napali vlasnika diskoteke i njegovog oca
Prije 46 min0
Politika
ĆAMIL DURAKOVIĆ OBJAŠNJAVA NAPAD NA POVRATNIKE: "Zastrašuju Bošnjake, jer ne žele da se usele u kuću"
Prije 1h0
Evropa
UTJECAJ VIKTORA ORBANA SLABI ČAK I U KRAJNJE DESNIČARSKOM SVIJETU: Koliko je značajna njegova podrška Dodiku i Vučiću govori činjenica da ni Trump…
Prije 1h0
Zdravlje
OVAJ ORGAN PUNO TOGA "TRPI": Ovo su top namirnice koje čiste jetru i ubrzavaju sagorijevanje kalorija
03. Maj 20240
Zdravlje
PRIRODNI BORAC PROTIV ZATVORA: Za djelovanje mu trebaju samo dva do tri sata, ali imajte na umu i da...
04. Maj 20240
Zdravlje
STRUČNJACI MUDRO ZBORE: Doskočite nadutosti uz ove savjete i bezbrižno uživajte u svakom obroku
Prije 11h1
Zdravlje
NISU TAKO DOBRI: U dodacima prehrane kriju se tvari koje su štetne
04. Maj 20240
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.