"DODIK SE POKAZAO KAO KUKAVICA...": Reakcija Valentina Inzka nakon burne sjednice Narodne skupštine RS-a...

Inzko je, također, naglasio da u Daytonu nema mjesta za samoopredjeljenje.

  • Vijesti

  • 12. Maj 2021  12. Maj 2021

  • 3

- Meni je žao što rokovi nisu ispoštovani, ali ja sam rekao više puta da meni nije najvažnija kazna - kazao je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nakon jučerašnje sjednice NSRS-a, na kojoj je odbačen njegov zahtjev za oduzimanje povelja ratnim zločincima. 

- To je jedna moguća posljedica, ali nije važna. Važno je više da kod nekih Srba počinje proces da drugačije razmišljaju o svojoj prošlosti, razmišljaju o tome gdje žele da žive njihova djeca, visoki predstavnik. 

Drugim riječima, da razmišljaju o svojoj budućnosti. Danas neće doći do odluke, možda neće ni sutra, ali moj sljedeći potez je da informišem predsjednika Borrella o rezultatima sjednice - dodao je sinoć Inzko u intervjuu za Novu BH.

- Kazne nisu bitne, važno je da ljudi počnu razmišljati. Ja sam tražio da se skloni ploča u čast Radovanu Karadžiću i to se desilo. Predsjednik Dodik se pokazao kao velika kukavica, nije sam to učinio iako je započeo taj proces. Pozvao je Sonju Karadžić, ali bitno je da ta ploča više nije vidljiva - istaknuo je Inzko. 

- Dobili su moje pismo i na latinici i na ćirilici i sad kada ću dobiti odgovor, ne znam. Ja ću izvijestiti predsjednika Borrella o tome - najavio je. 

Inzko je, također, naglasio da u Daytonu nema mjesta za samoopredjeljenje.

- Što se mog mandata tiče, ja mogu ponoviti: U Daytonu nema mjesta za samoopredjeljenje niti otcjepljenje. Treba samo poštovati Dejtonski sporazum i odluke Ustavnog suda. Meni je jako žao što ovdje ne postoji takmičenje u dobrom ili, recimo, ko će imati bolje autoputeve, škole, više kulture. Takmiči se samo ko će biti veći Srbin, Hrvat, Bošnjak - kazao je te na pitanje o svom odlasku.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...