VELIKI DAN ZA BH. GIGANTA: “Bosnalijek“ započeo izvoz u Irak, vrijednost prvih isporuka prelazi...

Kompanija "Bosnalijek" d.d. Sarajevo uspješno je realizirala prvi izvoz svojih lijekova u Irak, jedno od najvećih tržišta na Bliskom istoku.

  • Ekonomija

  • 18. Maj 2021  18. Maj 2021

  • 1

Vrijednost prvih isporuka prelazi iznos od pola miliona KM, a u saradnji sa partnerima iz Iraka, dogovoren je nastavak registracije i novih proizvoda, što će osigurati dodatni obim, ali i vrijednost izvoza u narednom periodu.

Generalni direktor "Bosnalijeka" Nedim Uzunović ističe kako "Bosnalijek" nastavlja s uspješnom realizacijom svojih ambicioznih razvojnih planova, koji uključuju i dodatno pozicioniranje i širenje na svjetskim tržištima.

“'Bosnalijek' posluje i izvozi svoje proizvode u više od 20 država na tri kontinenta. Sretni smo što smo ovom broju dodali i Irak.

Ovim izvozom, proširili smo poslovanje u ovoj regiji te, nakon Iraka, ubrzo kreće izvoz u Kuvajt i Katar, a uporedo s tim očekujemo početak registracije naših lijekova u Saudijskoj Arabiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Omanu i Bahreinu.

Kako navedene zemlje pripadaju klimatskoj zoni koja se razlikuje od klimatske zone evropskih zemalja, u smislu prosječne dnevne temperature i vlažnosti zraka, 'Bosnalijek' je u prethodnom periodu nabavio opremu i uložio značajan napor u dodatna ispitivanja koja su neophodna kako bi se stekli uslovi za plasman farmaceutskih proizvoda na ova tržišta.

Uvjereni smo kako tržišta ovih zemalja predstavljaju značajan potencijal za 'Bosnalijek', koji ove godine obilježava 70 godina uspješnog poslovanja tokom kojih je dostigao najviše standarde u proizvodnji visokokvalitetnih lijekova, što najbolje potvrđuje stalna ekspanzija izvoza, poručio je Uzunović.

U sklopu prve isporuke, na tržište Iraka plasirani su farmaceutski proizvodi za različite indikacije, odabrani iz grupa proizvoda s djelovanjem na kardiovaskularni, nervni, lokomotorni, respiratorni sistem i metabolizam (antidijabetici).

U narednom periodu očekuje se i dodatno proširenje portfolija za plasman na ovo tržište, a u fokusu će biti proizvodi Lysobact za liječenje grlobolje i Enterofuryl za liječenje dijareje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...