SVE JE KRENULO U MARTU: Jedna od najvećih vojnih vježbi na tlu Evrope u kojoj učestvuje 28.000 vojnika iz 26 zemalja NATO-a, dešava se bez Srbije

Vojne vježbe “Branilac Evrope” održavaju se svake godine i organizuje ih američka vojska. Ove godine, uključene su sve zemlje Zapadnog Balkana osim Srbije, što se može vidjeti na zvaničnoj mapi američke vojske.

  • Vijesti

  • 18. Maj 2021  18. Maj 2021

  • 6

Zajednička vojna vježba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i vojske Sjedinjenih Američkih Država "Brzi odgovor 21" dio je veoma složene i obuhvatne vojne vježbe "Defender Europe 21", u kojoj učestvuje približno 30.000 savezničkih vojnika iz 26 država Evrope i svijeta.

U vojnim vježbama u više evropskih zemalja učestvuje više od 28.000 vojnika iz 26 zemalja NATO-a i njegovih partnera iz Albanije, Armenije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Velike Britanije, Mađarske, Njemačke, Grčke, Gruzije, Španije, Italije, Kanade, Kosova, Latvije, Litvanije, Moldavije, Holandije, Poljske, Rumunije, Sjeverne Makedonije, Slovenije, SAD-a, Turske, Ukrajine, Hrvatske, Crne Gore i Estonije.

Bez Srbije

Vojne vježbe “Branilac Evrope” održavaju se svake godine i organizuje ih američka vojska. Ove godine, uključene su sve  zemlje Zapadnog Balkana osim Srbije, što se može vidjeti na zvaničnoj mapi američke vojske.

altIzvor: www.europeafrica.army.mil

Sve je krenulo u martu, kada se vojno osoblje i oprema počelo kretati prema Evropi. U aprilu su se već spremni vojnici i oprema iz Njemačke, Italije i Holandije počeli premještati u razna područja za obuku.

U maju se dešava najveći dio aktivnosti na treninzima u više od 30 područja za vježbanje u 12 zemalja i obuhvata nekoliko povezanih vježbi, piše N1.

Tokom vježbe “Defender Europe", provodi se nekoliko međusobno povezanih vježbi, a to su “Branilac Europe 21”, koji obuhvata nekoliko međusobno povezanih vježbi lociranih na teritoriji više država.

Tu je vježba “Brzi odgovor/Swift Response 21”, zatim slijedi “Trenutani odgovor/Immediate Response 21”, vježba “Čuvar sablje /Sabre Guardian”, “Odlučni udar/Decisive Strike 21”.

U junu je planirana vježba koja uključuje 2.000 pripadnika za demonstraciju sposobnosti komande da zapovijeda multinacionalnim kopnenim snagama u zajedničkoj i kombiniranoj obuci, čime će velika vojna vježba “Defender Europe” biti završena.

Spremnost Oružanih snaga BiH

Generalpukovnik Senad Mašović, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, jutros je u programu N1 kazao da su ove godine Oružane snage BiH prvi put domaćini jedne takve vježbe. Naveo je da se kroz provođenje ove vježbe između OSBiH i američkih snaga dodatno učvršćuje i jača partnerstvo s vojskom SAD-a.

“To govori o kredibilitetu koje su stekle Oružane snage BiH, ali i država Bosna i Hercegovina na međunarodnom planu. OSBiH su kroz svoj angažman, kako na unutrašnjem, tako i na međunarodnom planu, po mnogočemu možda i najbolji ambasadori države Bosne i Hercegovine. Mi, zajedno sa pripadnicima vojske SAD-a, preko deset godina učestvujemo u zajedničkoj NATO misiji”, naveo je.

Poručio je da je ovo je uvod u mnoge druge aktivnosti koje će Oružane snage BiH nastaviti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...