UZBUNA U REPUBLICI SRPSKOJ: Procurio sadržaj pisma visokog predstavnika, hoće li Valentin Inzko spriječiti izgradnju HE “Buk Bijela”!?

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko usprotivio se izgradnji hidroelektrana “Buk Bijela”, “Foča” i “Paunci” na rijeci Drini još u novembru prošle godine, kada su Vlade Republike Srpske i Srbije potpisale sporazum o realizaciji tog projekta, a samo nekoliko dana uoči prošlosedmičnog polaganja kamena temeljca za ovaj projekt uputio je pismo premijerima Republike Srpske i Srbije, u kojem ih je otvoreno pozvao da to ne rade.

  • Vijesti

  • 24. Maj 2021  24. Maj 2021

  • 4

Inzko je u pismu, u čijem posjedu je "Glas", naveo da su 28. decembra 2020. godine 24 poslanika Predstavničkog doma Parlamenta BiH pokrenula spor pred Ustavnim sudom BiH u vezi sa planiranom izgradnjom hidroelektrana na rijeci Drini.

- U spomenutom zahtjevu se, uz pozivanje na postojeću sudsku praksu Ustavnog suda BiH, tvrdi da osporavane odluke i ugovori o dodjeli koncesije Vlade Republike Srpske predstavljaju akte raspolaganja državnom imovinom koja pripada BiH. Napominjem da je Ustavni sud u svojoj dosadašnjoj sudskoj praksi utvrdio da se vode kao javna dobra smatraju državnom imovinom, a da to, također, uključuje i “unutrašnje vode” - naveo je, između ostalog, Inzko u pismu.

Ustavni sud BiH, navodi dalje šef OHR-a, utvrdio je da se “odluke u vezi s državnom imovinom trebaju donositi na nivou BiH s obzirom na to da država BiH ima isključivu nadležnost za odlučivanje o statusu državne imovine”.

- Namjera mi je da vas obavijestim o trenutnoj situaciji budući da sam uvjeren da ćete se složiti da svi preduzeti ili planirani akti i aktivnosti moraju biti u potpunosti usklađeni s Ustavom BiH - naveo je Inzko.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je poslije polaganja kamena temeljca da BiH nije nadležna za izgradnju hidroelektrana.

- Granica između Republike Srbije, Crne Gore i BiH nije Drina u Brodu na Drini nego je to isključivo teritorija Republike Srpske i koncesija je u nadležnosti Komisije za koncesije Republike Srpske - rekao je Višković.

On je reagovao i na navode visokog predstavnika, izražavajući uvjerenje da će projekt izgradnje hidroelektrana na Drini biti doveden do kraja.

- Drina na tom potezu, ni sa lijeve ni sa desne strane, nije nikakva granica. To je teritorija Republike Srpske. Zašto hidrocentrale na rijeci Bosni i Neretvi, koje radi federalna komisija za koncesije i Vlada Federacije BiH, nisu sporne? Zašto je sporna Drina u Foči, a nije Bosna, koja dobrim dijelom teče kroz teritoriju Republike Srpske - upitao je Višković.

Ministar energetike i rudarstva RS-a Petar Đokić rekao je za “Glas Srpske” da, jednostavno, nije prirodno da visoki predstavnik na jedan politikantski način posmatra projekt vrijedan više od milijardu maraka.

- Nikome nije jasno iz čega Inzko crpi tvrdnju da se unutrašnje vode smatraju državnom imovinom?! Onda on, praktično, dovodi u pitanje sve odobrene koncesije za izgradnju malih hidroelektrana širom Srpske - kaže Đokić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...