POKOLJ U JUŽNOJ AMERICI: Četrnaest mrtvih u oružanom napadu, među njima ima i djece...

Vlada tvrdi da na tom području još djeluje Blistavi put, maoistička pobunjenička grupa, koja se od 1980. do 2000. godine borila protiv peruanske vojske, prouzročivši hiljade žrtava.

  • Svijet

  • 25. Maj 2021  25. Maj 2021

  • 0

Četrnaest osoba, među kojima dvoje djece, ubijeno je iz vatrenog oružja u dijelu Perua gdje se proizvodi koka, a oružane snage sumnjaju da su napadači pripadnici maoističke pobunjeničke grupe Blistavi put.

Pokolj bi mogao povećati napetosti u kampanji za drugi krug predsjedničkih izbora 6. juna, prenosi Hina pozivajući se na AFP.

Populistička kandidatkinja desnice Keiko Fujimori optužuje suparnika, krajnjeg ljevičara Pedra Castilla, da je povezan sa političkim krilom Blistavog puta, što ovaj poriče.

Četrnaest ubijenih mještani su sela San Miguel del Ene, u dolini kojom protječu rijeke Apurimac, Ene i Mantaro, na jugu zemlje, koja je centar proizvodnje koke u Peruu.

Vlada tvrdi da na tom području još djeluje Blistavi put, maoistička pobunjenička grupa, koja se od 1980. do 2000. godine borila protiv peruanske vojske, prouzročivši hiljade žrtava.

“Na mjestu napada su pronađeni leci u kojima se pozivaju stanovnici da ne sudjeluju na izborima”, ističe vojska u saopćenju optužujući za napad grupu Blistavog puta, na čijem je na čelu Victor Quispe Palomino, poznat kao “Drug Jose”.

Iako je velika većina vođa maoističke gerile u zatvoru, neki su borci ostali u udaljenim šumskim i planinskim područjima.

Vlasti procjenjuju da ih je oko 350 i tvrde da sarađuju s krijumčarima droge.

“Odlučno osuđujem ubistvo ovih 14 ljudi”, objavio je na Twitteru privremeni peruanski predsjednik Francisco Sagasti, koji je naredio “raspoređivanje vojno-policijskih patrola” u tom kraju kako “teroristički čin ne bi ostao nekažnjen”.

Jedan od najvećih proizvođača koke

Državno tužilaštvo vodi istragu o ubistvima, a ministrica odbrane Nuria Esparch obećala je da ona “neće ostati nekažnjena”.

Godine 2003. je Komisija za utvrđivanje istine i za pomirenje procijenila da je u sukobu vojske i pobunjeničkih grupa Blistavi put i Revolucionarni pokret Tupac Amaru od 1980. do 2000. godine poginulo oko 70.000 ljudi.

Peru je, uz Kolumbiju i Boliviju, jedan od najvećih proizvođača koke i kokaina na svijetu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...