UZBUNA NA BALKANU: Ko su uhapšeni pripadnici ogranka kavačkog klana u Sloveniji...

Sumnja se da su prodavali poluautomatske puške i automatske pištolje. S njima su, navodno, trgovali preko privrednih društava osnovanih u Kopru, koja su bile maska za trgovinu drogom i oružjem.

  • Hronika

  • 26. Maj 2021  26. Maj 2021

  • 0

Slovenska policija uhapsila je nedavno više desetina članova slovenskog "ogranka" kriminalne organizacije kavački klan, koja potječe iz Crne Gore, a djeluje u Srbiji i više drugih država, objavio je jučer mariborski list "Večer", koji se poziva na izvore u policiji.

Prema pisanju lista "Večer", dobro organizovana kriminalna grupa u Sloveniji je djelovala od 2018. godine i imala šezdesetak članova, a veći dio uhapšen je u akciji koju je slovenska policija nedavno, u saradnji sa stranim sigurnosnim službama, izvela na području Ljubljane, Maribora, Kranja i Kopra. Obavljena su čak 23 kućna pretresa.

Operacija je izvedena nakon što je nedavno u Srbiji uhapšen navodni šef kavačke kriminalne organizacije koja se bavi krijumčarenjem narkotika i oružja, piše mariborski list.

Navodno je uhapšeno više desetina članova slovenskog dijela mreže kavačkog klana, a neki će se braniti sa slobode.

Pohapšeni članovi su, kako pišu slovenski mediji, trgovali drogom i oružjem. Kako javlja "Večer", pod lupom policije našlo se 60 osumnjičenih za koje se sumnja da su dio ove kriminalne organizacije, koja djeluje po Evropi.

Policija više članova ove grupe povezuje i sa preprodajom većih količina oružja, s kojim su trgovali po Sloveniji, Slovačkoj, Holandiji i u Srbiji.

Sumnja se da su prodavali poluautomatske puške i automatske pištolje. S njima su, navodno, trgovali preko privrednih društava osnovanih u Kopru, koja su bile maska za trgovinu drogom i oružjem.

Ovu "robu" su prevozili u specijalno prerađenim automobilima u kojima su prevozili i drogu i novac. Oružje koje je dospjelo u Sloveniju, kao i drogu, skladištili su širom pokrajine Gorenjska.

Nezvanični podaci mariborske "Večeri" ukazuju da je slovenski ogranak kavačkog klana tri godine iz Holandije i Španije nedjeljno prevozio više kilograma različitih vrsta narkotika.

Kako je za "Pobjedu" nezvanično saopšteno, crnogorska policija nema saznanja da su među uhapšenima crnogorski državljani.

Uhapšeni državljani Slovenije poznati su tamošnjim istražiteljima.

Prema pisanju lista "Večer", grupa je jednom sedmično prevozila kokain iz Holandije, a kao jedan od organizatora označen je Klemen Kadivec, koji je sumnjičen za razna krivična djela.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...