U LAŽI SU KRATKE NOGE: Zašto je premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić iznenada otputovao u Beograd?

Iako je jučer u crnogorskom parlamentu najavio da će temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom biti potpisan nakon Sabora SPC-a, premijer te zemlje Zdravko Krivokapić sinoć je iznenada i bez prethodnih najava doputovao u Beograd, gdje se u Patrijaršiji neformalno sastao sa patrijarhom srpskim Porfirijem.

  • Regija

  • 28. Maj 2021  28. Maj 2021

  • 0

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić saopštio je da je na sastanku sa patrijarhom srpskim Porfirijem i više arhijereja SPC-a potvrđeno opredjeljenje da se potpiše temeljni ugovor sa SPC-om te da je ostalo da se usaglasili termin.

- S njegovom svetošću smo ostali u dogovoru da se usaglasimo oko termina potpisivanja temeljnog ugovora. Radujem se izboru novog mitropolita crnogorsko-primorskog uz veliku vjeru da će voditi narod poput svog prethodnika blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija - rekao je Krivokapić.

On je istaknuo da želi da na najdostojanstveniji način što prije ugosti patrijarha srpskog Porfirija u Crnoj Gori, "kako dolikuje Patrijarhu, ali i gostoljubivom i vjernom crnogorskom narodu".

Podsjećamo, iako je jučer u crnogorskom parlamentu najavio da će temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom biti potpisan nakon Sabora SPC-a, Krivokapić je sinoć iznenada i bez prethodnih najava doputovao u Beograd, gdje se u Patrijaršiji neformalno sastao sa patrijarhom srpskim Porfirijem.

Iz Krivokapićevog kabineta sinoć je saopšteno da je premijer Crne Gore došao da "prenese volju naroda Crne Gore da episkop budimljansko-nikšićki Joanikije bude izabran za mitropolita crnogorsko-primorskog i da se temeljni ugovor između SPC-a i države Crne Gore potpiše 30. oktobra, na dan upokojenja mitropolita Amfilohija“.

– Došao sam u Beograd, u Patrijaršiju SPC-a, da Njegovoj Svetosti prenesem pozdrave vjernog naroda i njegovu volju da na tronu Svetog Petra Cetinjskog vide vladiku Joanikija. Predložio sam da temeljni ugovor sa SPC-om bude potpisan na Cetinju 30. oktobra, na dan upokojenja mitropolita Amfilohija – napisao je Krivokapić na Twitteru nakon sastanka sa Porfirijem.

U saopštenju Patrijaršijskog dvora u Beogradu, koje je objavljeno nakon ponoći, ističe se da su predstavnici Svetog arhijerejskog sinoda i Vlade Crne Gore u potpunosti usaglasili tekst temeljnog ugovora između Srpske pravoslavne crkve i države Crne Gore.

- Predstavnici Vlade iz Podgorice su potom potvrdili da će u poslijepodnevnim časovima g. Krivokapić doći u Beograd da bi s njegovom svetošću, patrijarhom srpskim Porfirijem svečano potpisao temeljni ugovor. Ista namjera Krivokapića Svetejšem patrijarhu je potvrđena usmeno iz Kabineta predsjednika Vlade Republike Crne Gore - kaže se u saopštenju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...