"SB" NA LICU MJESTA: U Sarajevu na poseban način obilježen Dan bijelih traka, SILUETE DJECE I IMENA SVIH ZLOČINACA, pogledajte… (FOTO)

Javnosti su na poseban način predstavljena sva imena presuđenih ratnih zločinaca koji su presuđeni za zločine nad Prijedorčanima.

  • Vijesti

  • 31. Maj 2021  31. Maj 2021

  • 1

U sarajevskom Velikom parku danas je postavljena instalacija povodom Dana bijelih traka, odnosno sjećanja na početak stradanja nesrpskog stanovništva u Prijedoru.

Javnosti su na poseban način predstavljena sva imena presuđenih ratnih zločinaca koji su presuđeni za zločine nad Prijedorčanima.

"Danas smo na 31. maj, na Svjetski dan bijelih traka u Sarajevu, kao i proteklih godina, dali podršku žrtvama Prijedora i skrenuli pažnju na svih 3.176 žrtava Prijedora, od kojih je 102 djece. U fokus smo stavili 102 djece sa siluetama pruživši podršku podizanju spomenika u Prijedoru", rekao je organizator Nihad Aličković iz AntiDayton pokreta.

Kazao je da su prvi put iznijeli u javnost imena i prezimena svih ratnih zločinaca kod kojih se u presudama spominje Prijedor, a koji su presuđeni u BiH, Hrvatskoj i Haagu.

Zločini u Prijedoru su počeli napadima srpskih snaga na bošnjačka naselja na Mataruškom brdu 22. maja, zatim napadima na Kozarac 24. maja te otvaranjem logora Keraterm, Omarska i Trnopolje između 26. i 30. maja.

Zatim su 31. maja 1992. godine srpske vlasti izdale proglas kojim se Bošnjacima i Hrvatima naređuje da označe svoje stanove bijelim platnima, a na ruke stave bijele trake kako bi ih razlikovali od srpskog stanovništva, piše Klix.ba.

Na taj način je Prijedor "očišćen" od 94 posto Bošnjaka i Hrvata. Desetine hiljada osoba je odvedeno od svojih porodica u logore, mučeno je, silovano i na kraju je veliki broj njih i ubijen.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...