ŠTA SE DOGODILO U BUGARSKOJ: Američka vojna jedinica napravila haos, oglasio se i predsjednik države!?

Bugarski predsjednik Rumen Radev poručio je da je "neprihvatljivo da se u opasnost dovode životi i mir bugarskih civila, neovisno o tome radi li se o bugarskim ili stranim vojnicima".

  • Svijet

  • 03. Jun. 2021  03. Jun. 2021

  • 0

Vlasnik malog pogona za proizvodnju suncokretovog ulja u Bugarskoj podignuo je tužbu protiv američkih vojnika koji su prošlog mjeseca slučajno upali u tvornicu u sklopu vježbe snaga NATO-a, piše "Guardian".

"Brza reakcija 2021" bila je vojna vježba s američkom vojskom na čelu koja je izvedena u Estoniji, Bugarskoj i Rumuniji i u kojoj je sudjelovalo 7.000 vojnika iz deset zemalja članica NATO-a, a incident u bugarskoj tvornici dogodio se 11. maja.

Za vrijeme vježbe, pripadnici 173. brigade, stacionirane u Italiji, izvodili su simulaciju upada i preuzimanja bivše zračne baze Češnegirovo na jugu Bugarske, raščišćavajući bunkere i druge objekte. No, greškom su upali i u zgradu blizu baze, za koju su mislili da je dio kompleksa. Međutim, u njoj su bugarski radnici radili na proizvodnji ulja. Vojska je priznala grešku navodeći da nije bilo otvaranja vatre iz oružja.

Međutim, vlasnik je zbog pretrpljenog šoka odlučio podići tužbu.

Bugarski predsjednik Rumen Radev poručio je da je "neprihvatljivo da se u opasnost dovode životi i mir bugarskih civila, neovisno o tome radi li se o bugarskim ili stranim vojnicima".

"Vježbe na bugarskoj teritoriji koje uključuju naše saveznike, trebaju snažiti sigurnost i povjerenje u kolektivnu odbranu, a ne stvarati tenzije među Bugarima", rekao je još Radev.

Američka ambasada u Bugarskoj izvinila se poduzeću i zaposlenicima.

"Iz ovakvih vježbi uvijek učimo i trenutno provodimo istragu o tome šta je dovelo do greške. Provodit ćemo rigorozne procedure za jasno definiranje područja za trening kako bismo spriječili da se ovakvi incidenti dogode u budućnosti", navodi se u saopćenju ambasade.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...