UOČI IZRICANJA PRESUDE: Ko su sudije koje će izreći konačnu presudu krvniku Mladiću? (VIDEO)

Četvoro je s afričkog kontinenta i jedan sudija je iz Jamajke.

  • Vijesti

  • 06. Jun. 2021  07. Jun. 2021

  • 2

Sutkinje i sudije koji će u utorak izreći konačnu presudu Ratku Mladiću ne dolaze iz Evrope. Četvoro je sa afričkog kontinenta i jedan sudija je iz Jamajke. 

Apelacionim vijećem koje će donijeti pravosnažnu presudu predsjedava sudinica Prisca Matimba Nyambe iz Zambije. Članovi vijeća su sudije: Mustapha EL Baaj, Aminatta N`Gum iz Gambije, Elizabeth Nahamya iz Ugande i Seymour Penton sa Jamajke.

Ni jedno od pet sudija nije iz Evrope, već ih je četvoro sa afričkog kontinenta, dok je jedan sa Jamajke. 

Prisca Matimba Nyambe je iz Zambije, a predsjedavajuća je apelacionog Vijeća u slučaju Mladić. Prije deset godina, tačnije 2011. je izabrana za sudiju Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, dok je od 2006. i sudija Visokog suda Zambije. 

  • Priska Matimba Nijambe

    FOTO: AGENCIJA

Mustafa  El Baaj je iz Maroka, a 2018. godine uvršten je na spisak sudija u pripravnosti Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove. Obavlja dužnost savjetnika u Kasacionom sudu u Rabatu u Maroko, a obavljao je dužnost zamjenika državnog tužioca Maroka 2008. godine. U apelaciono Vijeće imenovan je umjesto preminulog Geberda Gustava.

  • Mustafa el Baž

Aminatta N'Gum je iz Gamije, čije državljanstvo ima nakon sklopljenog braka s državljaninom Gambije, dok ima i državljanstvo Zimbabvea na osnovu državljanstva svojih roditelja. Imenovana na funkciju sudije u pripravnosti Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove 2011. godine. Generalna skupština UN-a je izabrala 2011. godine, dok je zakletvu pred sekretaorm Mehanizma položila 27. aprila 2012. godine.

  • Aminata Ngum

    Aminata Ngum

    FOTO: AGENCIJE

Elizabeth Ibanda-Nahamya je iz Ugande, a o njoj nema mnogo podataka na internetu. Piše da je ispunjena, pametna i predana sutkinja koja sa strašću pristupa prema Međunarodnom krivičnom pravu, ljudskim pravima i međunarodnom humanitarnom pravu.

  • Elizabet Ibanda-Nahamija

    Elizabeth Ibanda-Nahamya

    FOTO: AGENCIJE

Seymout Panton je s Jamajke. Bio je sudija Velikog suda Kajmanskih ostrva između 2001. do 2006. godine, dobitnik je Fulbrightove stipendije za posmatranje američkog pravosudnog i zakonodavnog sistema. 

  • Sejmont Penton

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...