"ZAVRŠNO POGLAVLJE KRVNIKA BALKANA...": Svjetski mediji o presudi ratnom zločincu Ratku Mladiću

Danas se pred Haškim sudom očekuje izricanje konačne presude u suđenju protiv Ratka Mladića za ratne zločine tokom rata devedesetih u Bosni i Hercegovini, a svjetski mediji događaj su najavili na svojim naslovnicama.

  • Svijet

  • 08. Jun. 2021  08. Jun. 2021

  • 2

"The Guardian" podsjeća kako “bosanski krvnik” na sudu iščekuje konačnu odluku o svojoj žalbi na prvostepenu presudu za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, odnosno odluku Žalbenog vijeća na žalbu tužilaštva kojom se traži proširenje presude za genocid.

Britanski medij ističe kako će izricanje presude ispred zgrade Tribunala pratiti majke nekih od osam hiljada muškaraca i dječaka ubijenih u “najgorem krvoproliću na europskom tlu od Drugog svjetskog rata”.

Iva Vukšić, historičarka s Univerziteta u Utrechtu, smatra kako bi za preživjele bilo važno da Vijeće odluku o konačnoj presudi donese jednoglasno i bez izdvojenog mišljenja, istaknuvši kako se radi o jednom od najbitnijih suđenja.

Ističe kako bi izdvojeno mišljenje predsjedavajuće sutkinje Prisce Matimbe Nyambe, koja je imala izdvojeno mišljenje i u presudi Zdravku Tolimiru iz 2012. godine, učinilo konačnu presudu slabijom.

Onda bi nacionalisti imali teoriju: 'Pogledajte, osudili su ga, ali čak i predsjedavajući sudac ne vjeruje u to'”, dodala je Vukšić.

BBC u najavi presude podsjeća kako je Mladić jedan od posljednjih osumnjičenika koji se nalazi pred UN-ovim tribunalom te da je uhapšen 2011. godine nakon što je prethodnih 16 godina bio u bijegu. Šest godina nakon hapšenja osuđen je za genocid u Srebrenici 1995. godine, ali je oslobođen optužbi za genocid tokom 1992. godine u kampanji progona bh. Bošnjaka i Hrvata iz drugih općina.

Pored najave presude, britanski "The Week" se još bavi pitanjem zbog čega neki i dalje Ratka Mladića smatraju herojem. Citirajući Reuters, medij ističe kako mnogi bh. Srbi vjeruju da se radi o “braniocu nacije” te da, suprotno Bošnjacima koji osuđuju Mladićevu kampanju etničkog čišćenja, bh. Srbi “uzdižu svog ratnog komandanta kao mučenika i heroja”.

"The Week" dodaje kako Srbija, također, “odbija da prizna” srebrenički masakr kao genocid te da mnogi zvaničnici, uključujući premijerku Anu Brnabić, “redovno negiraju” kako se tamo desilo ubistvo osam hiljada muškaraca i dječaka.

Francuski medij "France24" navodi kako se radi o “završnom poglavlju” u slučaju protiv čovjeka kojeg nazivaju “krvnik Balkana”, a koji je već prvostepenom presudom osuđen na doživotni zatvor.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...