STRASBOURG DAO ULTIMATUM VLASTIMA U BiH: Imate rok do 1. septembra!

Iz ove evropske institucije pozvali su vlasti BiH da osiguraju da se do 1. septembra 2021. pripremi nacrt prijedloga izmjena Ustava i Izbornog zakona tako da se opšti izbori 2022. godine održe pod uslovima koji su u skladu s Konvencijom.

  • Društvo

  • 10. Jun. 2021  10. Jun. 2021

  • 2

Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu dao je rok BiH da se implementira odluka "Sejdić i Finci".

Iz te evropske institucije pozvali su vlasti BiH da osiguraju da se do 1. septembra 2021. pripremi nacrt prijedloga izmjena Ustava i Izbornog zakona tako da se opšti izbori 2022. godine održe pod uslovima koji su u skladu s Konvencijom.

Također, bh. vlasti su pozvane da ubrzaju proces izborne reforme kako bi se Ustav i zakonski propisi u potpunosti uskladili s presudama Evropskog suda, naglašavajući u ovom kontekstu da će izmjene Izbornog zakona bez pratećih promjena Ustava posljednje ostaviti diskriminatorne odredbe pobijane presudama Suda.

"Odlučili smo nastaviti ispitivanje ovih slučajeva na sastanku u septembru ne bi li se do tada mogao postići opipljiv napredak i potvrdila njihova spremnost da preduzmu nove radnje kako bi obezbijedili da tužena država u potpunosti i efikasno poštuje svoje obaveze koje proizlaze iz presuda Suda", navode iz Suda u Strasbourgu, pišu "Nezavisne".

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...