DRAMATIČNA RASPRAVA U PARLAMENTU BiH: Pogledajte "bitku argumentima" između Bisere Turković i Predraga Kožula oko imenovanja ambasadorice Mlinarević, spominjan i Ivo Andrić (VIDEO)

Jučer je u Sarajevu održana zajednička sjednica oba doma Parlamentarne skupštine BiH. U javnosti su najviše pažnje dobile rasprave ministrice vanjskih poslova Bisere Turković i poslanice SNSD-a Sanje Vulić, kritike Denisa Zvizdića i Zlatka Miletića na račun rada Vijeća ministara, pa je u sjeni toga ostala rasprava ministrice vanjskih poslova Bisere Turković i poslanika HDZ-a Predraga Kožula.

  • Politika

  • 17. Jun. 2021  18. Jun. 2021

  • 5

U posljednje vrijeme u političkom životu BiH i u međusobnim političkim obračunima značajno mjesto pripada osporavanju akademskih karijera i obrazovnih referenci funkcionera, izabranih ili imenovanih zvaničnika, direktora kantonalnih, entitetskih ili državnih institucija iz konkurentskih partija.

Gotovo da svaka veća politička stranka ima jednu „metu“ kojoj osporava akademska dostignuća. HDZ već skoro dvije godine, od imenovanja Martine Mlinarević za ambasadoricu BiH u Češkoj (iz kvote Željka Komšića), nastoji osporiti njeno imenovanje pozivajući se na nedostatnost njene akademske karijere.

Tako je na jučerašnjoj sjednica oba doma Parlamentarne skupštine BiH poslanik HDZ-a Predrag Kožul ponovo pokrenuo ovo pitanje (priznajući da je "staro" dvije godine", zahtijevajući odgovore od ministrice Turković u vezi imenovanja Martine Mlinarević. Kožul je otišao tako daleko da je cijeli slučaj nastojao ilustrirati primjerom smjene Ive Andića sa pozicije vicekonzula Kraljevine Jugoslavije u Gratzu davne 1923. godine.

Ministrica Turković je odgovorila da je imenovanje Martine Mlinarević bilo predmet inspekcije ministarstva pravde BiH te da nisu utvrđene nepravilnosti.

Kako je protekla „bitka argumentima“ pogledajte u videu:

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...