BARIŠA ČOLAK NIJE OPTIMIST: "Nije realno očekivati da bi se u izbornoj godini mogao napraviti..."

Član Interresorne radne grupe za promjenu izbornog zakonodavstva BiH Bariša Čolak smatra da uporedo s radom ove radne grupe treba pregovarati na političkom nivou i ukazuje da nijedno radno tijelo ovog tipa do sada nije riješilo krucijalne probleme u izbornom zakonodavstvu.

  • Politika

  • 29. Jun. 2021  29. Jun. 2021

  • 0

“Zato je bitno da se vode i ovi politički razgovori, prije svega među bitnim političkim akterima, a tu mislim na HDZ BiH s jedne strane i SDA s druge strane”, rekao je Čolak i dodao da je podjednako bitan i SNSD.

Čolak, koji je hrvatski delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, konstatovao je da je činjenica da je većina pitanja koja se tiču legitimnog predstavljanja, kada je riječ o Predsjedništvu BiH i domovima naroda, u fokusu, odnosno dvorištu Federacije BiH.

On smatra da bi najbitniji stoga trebali da budu razgovori HDZ-a i SDA, odnosno to bi bilo najpoželjnije.

“Dani prolaze, vrijeme nije saveznik, što uradimo u ovoj godini – to je to. Nije realno očekivati da bi se u izbornoj godini mogao napraviti značajan iskorak u bilo kojem smjeru, a ne u smjeru izborne reforme, odnosno provođenja, prije svega, odluke Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju, ali i presuda Evropskog suda za ljudska prava”, rekao je Čolak za zagrebački “Večernji list”, izdanje za BiH.

On je dodao da rješenja treba tražiti u normalnoj atmosferi, bez prijetnji bilo koje vrste, jer se tad ne mogu očekivati neki veliki iskoraci.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...