SLUČAJ SUTKINJE DRAGICE DRAGIČEVIĆ: Nije izabrana u Ustavni sud Federacije pa joj sud "zbog diskriminacije" odredio skoro doživotnu mjesečnu naknadu od hiljadu KM!

Dragica Dragičević je o svom slučaju-neizboru tražila očitovanje i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine BiH, koji je presudio da je njen zahtjev "inkopatibilan s Ustavom BiH".

  • Društvo

  • 30. Jun. 2021  30. Jun. 2021

  • 1

Dragica Dragičević, predsjednica Općinskog suda u Žepču, već osam godina svakog mjeseca pored svoje (vrlo visoke) plaće inkasira i hiljadu KM koje su joj dodijeljene presudom Općinskog suda u Sarajevu iz oktobra 2013. godine. Istom presudom sutkinje Tatjane Arapović njezina kolegica, sutkinja Dragičević će do svoje 70. godine života uživati u toj finansijskoj "potpori" koja će joj se isplaćivati iz budžeta Federacije BiH "od 1. do 5. u mjesecu".

Kako se i kada Federacija BiH ogriješila o sutkinju Dragicu Dragičević i zbog čega će joj decenijama, skoro doživotno, iz mjeseca u mjesec, morati isplaćivati nanesenu štetu? U presudi sutkinje Arapović se navodi da je "Federacija BiH  provođenjem procedure popune upražnjenih sudačkih pozicija u Ustavnom sudu FBiH od 21. 03. 2013. godine na sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH diskriminatorno postupala, čime je počinila diskriminaciju na Dragici Dragičević".

Ukratko, sutkinja Dragičević u Domu naroda Federalnog parlamenta nije izabrana za sutkinju Ustavnog suda Federacije, što je Općinski sud u Sarajevu i ocijenio kao "diskriminatorno djelo" i presudio u njenu korist po tužbi koju je podnijela protiv Federacije BiH. Budući da bi joj plaća, u slučaju da je izabrana na novu funkciju, bila za hiljadu maraka veća nego što je ima kao predsjednica suda u Žepču, ta će joj se razlika isplaćivati, bezmalo, doživotno!

U presudi se rekapitulira cijeli ovaj slučaj, navodi se da je sutkinja Dragičević prilikom kandidature za Ustavni sud Federacije BiH bila najbolje ocijenjena među desetak kandidata od strane Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH te da ju je predsjednik Federacije BiH Živko Budimir predložio za sutkinju Ustavnog suda FBiH iz reda hrvatskog naroda. Pored nje, predloženi su Šahbaz Džihanović i Milan Srdić. No, na sjednici Doma naroda Federalnog parlamenta, ova dvojica kandidata su izabrana dok, kako piše u presudi, Budimirov prijedlog (Dragica Dragičević) "nije dobio potreban broj glasova". Čak se i precizira da je "od 53 delegata 23 glasalo protiv Dragičevićke, sedam delegata je glasalo za prijedlog i jedan delegat je bio suzdržan".  

U tužbi protiv Federacije BiH sutkinje Dragičević, navode se izjave političara koji su se očitovali povodom izbora sudaca Ustavnog suda BiH. Tako je Dragan Čović, lider HDZ-a BiH, uoči glasanja rekao da neće dati podršku "hrvatskom kandidatu kojeg je predložio nelegitimni predsjednik Federacije BiH" (Živko Budimir), dok je Adil Osmanović (SDA) kazao da njihovi zastupnici neće glasati za Dragičevićevu zbog uloge njenog muža, generala Drage Dragičevića u ratnim događajima u Žepču kada je bio jedan od ključnih zapovjednika HVO-a.

Dragica Dragičević je o svom slučaju - neizboru tražila očitovanje i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine BiH, koji je presudio da je njen zahtjev "inkopatibilan s Ustavom BiH".

No, Općinski sud Sarajevo je imao mnogo više razumijevanja za njene nevolje. Da su se u tom sudskom procesu odvijale, najblaže rečeno, neobične stvari, govori i to što tuženu Federaciju BiH nije zastupalo Pravobranilaštvo Federacije BiH, što je njegov posao, nego je Živko Budimir, predsjednik Federacije BiH, kao braniteljicu imenovao potpuno anonimnu pravnicu Sandru Ramljak iz Travnika, koja tokom sudskog procesa nije iznijela niti jedan dokaz u korist tužene strane koju je zastupala! Ona, također, nije uložila niti žalbu na prvostepenu presudu, koja je automatski postala pravosnažna i izvršna. Tako da je sutkinja Danica Dragičević od trenutka izricanja presude počela uživati njene blagodati, a usput joj je retroaktivno isplaćeno 12 hiljada KM, od dana kada je aplicirala za poziciju sutkinje Ustavnog suda FBiH.

Na naš upit da prokomentira presudu Općinskog suda Sarajevo, jedan ugledni pravnik je činjenicu da neko tuži državu zbog toga što ga parlament nije izabrao na funkciju za koju je aplicirao, ocijenio apsurdnom, smiješnom i pravno neodrživom. "To vam je isto kao kada biste tužili bivšu djevojku zato što se udala za nekog drugog, a ne za vas!"   

Da li je ova "apsurdno-smiješna presuda" koja će porezne obveznike u Federaciji BiH koštati nekoliko stotina hiljada maraka podložna provjeri ili sudskoj reviziji? Prema mišljenju našeg sagovornika, to bi eventualno bilo moguće ako bi se ovim slučajem pozabavila istražna komisija federalnog Parlamenta ili ako bi se presuda našla na dnevnom redu discplinskih organa VSTV-a. Tek ukoliko bi se pokrenuo krivični postupak protiv sutkinje Tatjane Arapović, koja je izrekla ovu nevjerovatnu presudu, moglo bi se očekivati ponavljanje postupka i eventualno njeno poništenje. 

No, imajući u vidu odnose unutar VSTV-a, kao i generalno stanje u pravosuđu u BiH, takav scenarij se čini prilično nerealnim.

(SB)

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...