SJAJNA VIJEST: U Hrvatskoj moguće nove mjere za turiste iz BiH, evo šta je novo…

Ova odluka bi trebala biti donesena u narednih sedam dana ukoliko se održi trenutna epidemiološka situacija.

  • Društvo

  • 30. Jun. 2021  30. Jun. 2021

  • 0

Državljani Bosne i Hercegovine uskoro više ne bi trebali imati unaprijed plaćen smještaj ukoliko žele boraviti u Hrvatskoj.

Ova odluka trebala bi biti donesena u narednih sedam dana ukoliko se održi trenutna epidemiološka situacija, piše Klix.ba.

Također, svi koji iz BiH putuju u Hrvatsku, ne bi trebali imati negativan PCR ili brzi/antigenski test ukoliko su potpuno vakcinisani protiv koronavirusa ("Pfizer", "Moderna", "AstraZeneca", "Gamaleya", "Sinopharm"), odnosno ako je prošlo 14 dana od primitka doze u slučaju jednodozne vakcine ("Janssen/Johnson&Johnson").

Jednako tome, osobe koje su prebolovale Covid-19 u posljednjih šest mjeseci (180 dana) uz potvrdu će moći ući u Hrvatsku bez negativnog testa.

Što se tiče prelaska granice, državljani BiH trebaju predočiti:

  • Potvrdu o primitku dvije doze vakcine koja se koristi u EU ("Pfizer", "Moderna", "AstraZeneca", "Gamaleya", "Sinopharm"), odnosno da je prošlo 14 dana od primitka doze u slučaju vakcine koja se prima u jednoj dozi ("Janssen/Johnson&Johnson");
  • Potvrdu o primitku prve doze vakcina "Pfizer", "Moderna" ili "Gamaleya", s kojom je moguće ući u Republiku Hrvatsku u razdoblju od 22 do najviše 42 dana od primitka vakcine, odnosno od 22. do najviše 84. dana od primitka prve doze vakcine "AstraZeneca";
  • Potvrdu da su prebolovali Covid-19 i o primitku jedne doze vakcine unutar šest mjeseci od početka bolesti, s tim da vakcinacija mora biti provedena prije manje od 180 dana od dolaska na granični prijelaz;
  • Predočenje pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa, kojim se potvrđuje da se vlasnik oporavio od infekcije virusom SARS-CoV-2, pri čemu je taj test napravljen unazad 180 dana, a stariji je od 11 dana od dana dolaska na granični prijelaz ili uz predočenje ljekarske potvrde o preboljenju.

Ukoliko niste prebolovali Covid-19 ili niste vakcinisani, najvjerovatnije da će Hrvatska i dalje tražiti negativan PCR ili antigenski test.

Negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa – BAT na SARS-CoV-2, pri čemu BAT test mora biti sa Zajedničke liste brzih antigenskih testova koje međusobno priznaju države članice Evropske unije, koju objavljuje Evropska komisija. Kod nalaza BAT testa napravljenog u inozemstvu mora biti vidljiv proizvođač testa i/ili komercijalni naziv testa. U protivnom, test se neće prihvatiti kao vjerodostojan za ulazak u Republiku Hrvatsku. Nalaz PCR testa ne smije biti stariji od 72 sata, a BAT testa od 48 sati od trenutka testiranja do dolaska na granični prijelaz.

Podsjetimo, Hrvatska je prije nekoliko dana ukinula sva ograničenja za državljane Srbije, a zvanično popuštanje mjera za državljane BiH očekuje se u narednim danima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...