NE STIŠAVAJU SE REAKCIJE NAKON POTEZA PREMIJERA CRNE GORE: "Krivokapić da shvati da su četnici fašisti..."

Adžić navodi da bi Krivokapić morao posjetiti partizanska NOB stratišta i žrtve zločinačke klerofašističke, velikosrpske ideologije koju je predstavljao četnički zajedno s nedićevskim i ljotićevskim pokretom.

  • Regija

  • 02. Jul. 2021  02. Jul. 2021

  • 2

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić, koji je u manastiru Podlastva odao počast saradnicima okupatora i pripadnicima četničkog pokreta, prema riječima pravnika i historičara Novaka Adžića, odavno je izgubio historijski i politički kompas, jer pati od deficita ne samo političkog legitimiteta, već i od ogromnog deficita historijskog znanja.

“Dvije suprotstavljene ideologije, dva pokreta: nacifašistički, kakav je bio četnički pokret, i partizanski, antihitlerovski NOB, nikad se i ni u kom slučaju ne mogu pomiriti, jer je to sukob vrijednosti i sukob civilizacija. Ako aktuelni premijer misli da u Evropu ide s rehabilitacijom četničke politike i ideologije, treba da zna da je 9. maj Dan Evrope, koji četnici ne slave. Oni se nisu borili za oslobođenje Evrope od fašističke i nacističke nemani. Naprotiv, četnici su bili vjerne sluge okupatora, bilo italijanskog ili njemačkog, odnosno Trećeg rajha”, kaže Adžić.

On u izjavi za Gradski portal navodi da bi Krivokapić morao posjetiti partizanska NOB stratišta i žrtve zločinačke klerofašističke, velikosrpske ideologije, koju je predstavljao četnički zajedno s nedićevskim i ljotićevskim pokretom.

“Nisam vidio aktuelnog premijera da je položio vijence na spomen-obilježja žrtvama stradalim u Lazinama 1944. godine, za čija ubistva je odgovoran najvjerniji italijanski i njemački sluga i saradnik, četnički kapetan Jakov Jovović. Nije mi poznato da je on odao počast žrtvama zloglasnog četničkog logora u Kolašinu i svim ostalim žrtvama iz drugih četničkih logora”, zaključio je Adžić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...