BURNO U CRNOJ GORI: Prosrpski DF najavio odlazak premijera Zdravka Krivokapića, žestoke kritike na račun Abazovićeve URA-e…

Predstavnici parlamentarnih stranaka koje čine vladajuću većinu u Crnoj Gori danas će u parlamentu održati drugi krug razgovora o krizi vlasti, a Demokratski front ne odustaje od početnih zahtjeva da se napravi ili nova ili vlada izbornog povjerenja – u oba slučaja bez premijera Zdravka Krivokapića.

  • Regija

  • 06. Jul. 2021  

  • 1

To je „Pobjedi“ kazao jedan od lidera prosrpskog DF-a Nebojša Medojević.

Nakon prvog sastanka stranaka vladajuće većine saopćeno je da nije bilo tenzija kao i da je dogovoreno da se na narednim konsultacijama nađe održivo rješenje.

TEŠKO DO DOGOVORA

Medojević kaže da će DF prisustvovati današnjem sastanku, ali navodi da neće odustati od zahtjeva.

– Što se nas tiče, jedini smo izašli sa jasnim stavovima - da ne podržavamo Vladu Zdravka Krivokapića, da on ima podršku samo 14 poslanika i mislimo da je najbolje rješenje nova vlada u okviru iste većine ili, ukoliko to nije moguće, da se napravi vlada izbornog povjerenja i da se očiste birački spiskovi, promijeni menadžment u Javnom servisu i imenuje nestranački, profesionalni glavni tužilac koji bi procesuirao eventualne izborne nepravilnosti i da se ide na izbore – navodi Medojević.

Ogroman je stepen nepovjerenja, kaže on, između DF-a i Krivokapića, koji ih je „izdao i prevario“.

– Tu je ogromno nepovjerenje i nepoštovanje i teško je očekivati da se u okviru njegovog kabineta napravi bilo kakav održivi dogovor – dodaje Medojević.

NOVA VLADA MJERA KOMPROMISA

Upitan kako vidi dalji razvoj situacije, jer su i iz Demokratske Crne Gore i iz URA-e saopćili da je Krivokapić za njih premijer, Medojević kaže da je situacija jasna.

– Oni (URA) su već glasali smjenu ministra sa DPS-om. Tu su i Demokrate. Skoro da nema nikakve razlike između politike i prioriteta između DPS-a, Krivokapića, Demokrata i URA-e - to poslije šest mjeseci postaje jasno. Teško je očekivati neki dogovor od Demokrata i URA-e koji bi bio prihvatljiv za DF. Mislim da Krivokapić i ne insistira na tome i ne znači mu ništa što je izgubio podršku većine u parlamentu. Premijeru ne pada na pamet, zalijepio se za fotelju zbog beneficija vlasti. Nisam optimista da će doći do dogovora, tačnije ne vidim prostor za rekonstrukciju koja bi bila održiva u postojećem kabinetu – precizirao je Medojević.

Mjera kompromisa bi bila, kako je dodao, nova vlada koja bi bila formirana na osnovu izbornih rezultata.

Eksperiment sa ekspertskom Vladom, ocjenjuje Medojević, pokazao se kao neuspješan i neefikasan.

– Eksperti sada postaju članovi partija. U Vladi je jedna partija – URA - koja je eksponent jedne grupacije krupnog kapitala i polako preuzimaju upravljanje Vladom. Eliminišu se čak i ljudi koje je crkva ubacila, što je takođe bilo nelegitimno. Krivokapić sada pokušava da prevari crkvu i ljude koji su ga postavili i nama nametnuli kao nosioca lista, protiv čega sam bio od starta – kaže Medojević.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...