I KAMEN BI ZAPLAKAO: U Potočarima će 11. jula biti ukopana i 16-godišnji Azmir Osmanović

Direktor JKP Gradska groblja Visoko Kenan Karavdić, istakao je da ovo preduzeće godinama učestvuje u traženju, identifikaciji i ukopu žrtava, te nažalost, zadnjih godina je sve manji broj identifikovanih žrtava.

  • Društvo

  • 08. Jul. 2021  

  • 0

Kao i prethodnih godina, sutra će iz kompleksa JKP Gradska groblja Visoko biti ispraćena tužna povorka s 19 identifikovanih žrtava genocida koji će pronaći smiraj u Memorijalnom centru u Potočarima. Najstariji identifikovani imao je 63 godine, a najmlađi 16 godina kada su ubijeni.

Direktor JKP Gradska groblja Visoko Kenan Karavdić, istakao je da ovo preduzeće godinama učestvuje u traženju, identifikaciji i ukopu žrtava, te nažalost, zadnjih godina je sve manji broj identifikovanih žrtava.

-Ove godine program ispraćaja je sličan prošlogodišnjem uz mnogo pažnje na epidemiološke mjere. Kolona iz Visokog kreće u petak 9. jula u 10 sati, a planirano je da se zaustavi u Ilijašu i Vogošći, a zatim u 12 sati i ispred Predsjedništva BiH u Sarajevu. Nakon toga, kolona nastavlja svoj tužni put prema mjestu posljednjeg smiraja – kazao je Karavdić.

Dodao je da je među 19 identifikovanih tijela najstariji Husein Kurbašić koji je imao 63 godine kada je ubijen te da su tu i dvije maloljetne osobe, a najmlađi je 16-godišnji Azmir Osmanović. Otac Aljo Hajrić i sin Jusuf ove godine zajedno će biti ukopani u Potočarima, a ženska osoba koja će biti ukopana je Zilha Delić koja je ubijena 24 godine.

Gradonačelnik Visokog Mirza Ganić je kazao da sve što se zaboravi može ponovo da se desi te da je obaveza da se svega trebamo prisjećati i pamtiti, piše Hayat.

-Moramo se prisjećati i pamtiti, jer sve što se zaboravi može ponovo da se desi, a ovo su prilike da evociramo uspomene i da na jedan pristojan način odamo počast žrtvama  istakao je Ganić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...