NAJMLAĐE ŽRTVE GENOCIDA U SREBRENICI: Konačan smiraj ove godine će pronaći maloljetnici, Azir Osmanović i Fikret Kiverić…

A, baš pored Azirovog kabura bilo je ponajviše ljudi. Među njima i poznati efendija Izet Čamdžić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zavidovići.

  • Hronika

  • 11. Jul. 2021  11. Jul. 2021

  • 0

Azir Osmanović imao je svega 16 godina kada su ga krvnici ubili na svirep način. On je najmlađa žrtva koja je ove godine ukopana u Potočarima.

Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnoj grobnici Poljanci, a identificiran je u maju ove godine.

Konačan smiraj ove godine će pronaći još jedan maloljetnik, Kiverić Fikret koji je imao 17 godina u momentu smrti. Njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani u selu Kamenica 2008. godine. Zvanično je identificiran 2013. godine, a porodica je smogla snage da njegove posmrtne ostatke ukopan osam godina kasnije.

Azirove posmrtne ostatke u kabur je spustio njegov brat. Nije progovarao. Tišina je sve govorila.

A, baš pored Azirovog kabura bilo je ponajviše ljudi. Među njima i poznati efendija Izet Čamdžić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zavodivići.

Vrlo emotivno, poučno nakon što je pored Azirovog mezara pručio jasin, govorio je o ovom 16-godišnjem ubijenom mladiću, o svim žrtvama genocida u Srebrenici…

"Evo nas ovdje stojimo pokraj mezara najmlađe žrtve na ovogodišnjoj dženazi u Potočarima, Osmanović Azmira, koji je ubijen sa nenavršenih 16 godina. Ovdje stoji među više od 6.000 nišana, a svaki nišan označava jednog čovjeka. Zanimljivo je primjetiti da je ovdje, za razliku od svih drugih naših mezara, svaki mezar obilježen sa jednim nišanom, zato što svaki nišan simbolizira jednoga šehida, a njih je nažalost ovdje već ukopano preko 6.000, a znamo da je utvrđena, istina ne konačna cifra, žrtava genocida u srebrenici 8.372. Poslije ove dženaze će za nekoliko sati ostati prazno i navraćat će samo oni koji ovdje imaju svoje najmilije da nađu smiraj pokraj njihovih mezarova. A trebali bismo mnogo češće svi, ne samo 11. jula, naći se ovdje, jer ovdje osim što dođemo stati pokraj mezarova naših šehida proučiti im fatihu, a istina je da našim šehidima i šehidima uopće ne treba ni fatiha ni jasin, oni su kako Uzvišeni kaže „radosni su s onim što su dobili, u Džennetu su“, mi ovdje trebamo dolaziti prije svega radi sebe, da sebe opomenemo, da ovdje pokraj bijelih šehidskih nišana uzmemo opomenu, da mnogamo mnogo raditi, mnogo u naše zajdništvo i slogu ulagati, biti jedni drugima bliži, i znati da nam je davno naš pjesnik Mehemdalija Mak Dizdar rekao: „znam dođi ćeš opet, zakleo si se čvrsto na to, na kaležu, na križu, na oštrici mača, pijan od pojanja prokletstva i dima tamjana“,kazao je efendija Čamdžić i dodao: 

altHayat.ba

"Rekao bih, koliko god da učimo, dovoljno nije. Jer, nikad ne može biti dovoljno ulaganja u sebe, nikad ne postoji konačna količina opomene kako bismo obezbijedili sebi, našoj djeci i unučadima, bezbijednu, sigurnu budućnost. Sanjam dan, kad naš narod i niko na svijetu neće morati spavati samo na jedno oko, jer se plaši svoga komšije", kazao je za Hayat Izet efendija Čamdžić.

U mezarju Memorijalnog centra Potočari – Srebrenica ove godine ukopani su: Hamzabegović (Abdulah) Vejsil, rođen 1939.; Mehmedović (Mujo) Muhidin, rođen 1977.; Kiverić (Ramiz) Fikret, rođen 1978.; Selimović (Rizvo) Ramiz, rođen 1951.; Halilović (Zurijet) Esnaf, rođen 1976.; Delić (Edhem) Zilha, rođena 1971.; Mujić (Osman) Muamer, rođen 1976.; Beganović (Mustafa) Mehmed, rođen 1947.; Aljić (Ramo) Hajro, rođen 1944.; Aljić (Hajro) Jusuf, rođen 1967.; Hasanović (Mujo) Zajim, rođen 1968.; Nukić (Husejin) Asim, rođen 1971.; Osmanović (Aziz) Azmir, rođen 1979.; Dautović (Rešid) Nezir; rođen 1969.; Avdagić (Suljo) Ibrahim, rođen 1950.; Halilović (Adem) Jusuf, rođen 1948.; Džananović (Džanan) Salih, rođen 1955.; Karahodžić (Salih) Meho, rođen 1939.; Kurbašić (Ibrahima) Husein, rođen 1932. godine.

Video možete pogledati i OVDJE.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...