TAHIROVIĆ PROZVAO INZKA: "Davati olako obećanje, na svetom mjestu za svakog Bošnjaka nije ljudski"

"Nadamo se da će iskoristiti ovih 15 dana da proglasi zakon što bi bio svakako pozitivan korak u BiH, i nadati se da će nakon toga pravosuđe imati mogućnost da spriječi ovo što sad imamo", kaže Tahirović

  • Mini market

  • 13. Jul. 2021  13. Jul. 2021

  • 0

Udruženje žrtava i svjedoka genocida pozvalo je visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka da ispuni obećanje i proglasi Zakon o zabrani negiranja genocida.

Predsjednik Udruženja Murat Tahirović je za NTV Hayat razgovarao o toj temi.

Kako je rekao za Hayat, ipak ne očekuje puno i ovo je bio njihov vapaj. Ubrzo Inzko odlazi iz BiH, i ovo je na neki način bila posljednja molba da ispuni obećanje koje je dao u Potočarima.

"Davati tako olako obećanja na mjestu koje je sveto za svakog Bošnjaka, na mjestu koje je na neki način Meka za sve Bošnjake, nije korektno i ljudski. Nadamo se da će iskoristiti ovih 15 dana da proglasi zakon što bi bio svakako pozitivan korak u BiH, i nadati se da će nakon toga pravosuđe imati mogućnost da spriječi ovo što sad imamo, a to je poplava negiranja i veličanja zločinaca u BiH", kazao je Tahirović.

Dodaje da znaju da je zakon spreman još prije par godina i da je Inzkov pravni tim završio to i da zakon stoji i čeka njegov potpis.

Ne znamo zašto to on ne uradi. Postoje razne informacije o tome da je potrebna saglasnost PIC-a, međutim ako je to tako, onda Inzko nije smio dati takva obećanja. Ako nije tako, onda treba ispuniti obećanja koje je dao žrtvama.

Tahirović se dotakao i Inzkove izjave kako ipak domaći političari trebaju postići saglasnost o izglasavanju Zakona o zabrani negiranja genocida. Kaže da Inzko dobro zna ko je politički lider i ko svakodnevno negira genocid i onalovažava žrtve.

Očekivati od takve osobe da dozvoli usvajanje Zakona je pomalo nekorektrno.

"Nekada u periodu 2004.-2008. kada je pokojni Paddy Ashdown bio visoki predstavnik, stanje u BiH je bilo drugačije, i tada su se dešavale stvari koje su gurale bih u svakom segmentu. Međutim 2007. međunarodna zajednica se počela povlačiti i dopuštala je domaćim političarima da rade posao koji i jeste njihova nadležnost. I došli smo u poziciju da smo sve dalje od Evrope i da je u BiH sve teže živjeti. Politički lideri se i dalje ponašaju kao da žrtve ne postoje, kao da rata i nije bilo a podižu se i veličaju ratni zločini ", govori on.

Dodaje i da se svi osjećaju iznevjereno u državi. Puno je obećano a puno i neispunjeno.

"U ratu su pojedinci iz međunarodne zajednice dopustili jedan veliki zločin. Pa poslije rata ponašanje kakvo je nekorektno prema Bošnjacima, koji su izloženi nekoj brutalnosti", rekao je Tahirović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...