KOLIKO KOŠTA KVADRAT: "Stan u vrijednosti od 80.000 KM mladi će moći kupiti za..."

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Enver Hadžiahmetović govorio je u "Novom danu" na N1 o novom projektu Vlade KS koji se tiče poticaja za mlade kada je u pitanju rješavanje stambenog pitanja.

  • Ekonomija

  • 19. Jul. 2021  19. Jul. 2021

  • 0

“Posljednih godina ta tematika je aktualizirana. Prije je bila uglavnom subvencija u smislu pomoći građanima, odnosno mladima od 5.000, 7.000 ili 10.000 KM. Ove godine je Vlada htjela da uradi nešto drugo, nadamo se bolje, a to je da ne bude subvencija nego poticaj”, rekao je Hadžiahmetović gostujući na N1 televiziji.

Dva posto kamatna stopa

Objavljen je i javni oglas svim investitorima. Očekuje se, kako je kazao, da će se javiti 10-15 investitora sa 15-ak lokacija i nakon toga ide poziv za mlade.

“Mladi će imati na jednom mjestu sve stanove koje smo dobili od investitora. Moći će da apliciraju, a onda ćemo mi da učestvujemo do 25.000 KM. Stan koji vrijedi 80.000 KM, on će se moći kupiti za 55.000 do 60.000 KM i plus ćemo osigurati neku kreditnu liniju, gdje će maksimum biti 2 posto kamatna stopa”, najavio je.

Kada su u pitanju uslovi, istaknuo je da će dobna granica biti 35 godina, prebivalište u Sarajevu, te da osoba ne smije imati na sebi neku nekretninu.

“To su neki opći uslovi. Bit će i neki posebni – porodice šehida i poginulih itd. U oktobru mjesecu bi tebala da bude prva realizacija, prvi stanovi i prve zgrade da budu dostupni”, rekao je.

Šta je s onima koji su kupili stanove u proteklom periodu?

Ako ostane sredstava u budžetu, naglasio je, iskoristit će priliku da i one mlade koji su kupili stanove u proteklom periodu, subvencioniraju s onoliko koliko budu imali sredstava.

“Do kraja godine, vjerovatno će i to biti opcija”, istaknuo je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...