RUSIJA OSULA PALJBU PO VALENTINU INZKU: "Ovom odlukom izazvao je unutrašnju političku krizu"

Ističu da ovaj čin doživljavaju kao otvoreni napad na suverenitet Bosne i Hercegovine

  • Svijet

  • 23. Jul. 2021  

  • 4

Marija Zaharova, zvanična predstavnica Ministarstva vanjskih poslova Rusije, komentarisala je odluku visokog predstavnika Valentina Inzka o zabrani negiranja genocida i veličanju ratnih zločinaca.

Ističe da su duboko uznemirani "grubim i apsolutno neprihvatljivim miješanjem odlazećeg Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka u unutrašnja pitanja ove suverene i nezavisne evropske države".

"Njegova takozvana 'odluka' o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH u dijelu koji inkriminira „poricanje“ zločina određenih kategorija nije ništa drugo do flagrantna zloupotreba punomoći u smislu Opšteg okvirnog (Dejtonskog) sporazuma o miru u BiH iz 1995. godine i direktno kršenje politike koju je odobrio Upravni odbor Savjeta za provođenje mira da bi se sva odgovornost prenijela na lokalne strane. Protivzakonite radnje Valentina Inzka proturječe njegovom Dejtonskom mandatu nepristranog i objektivnog posrednika", navela je.

Istakla je da ovaj čin doživljavaju kao otvoreni napad na suverenitet Bosne i Hercegovine, njen ustavni poredak i punomoći vlasnih organa.

"Uvjereni smo da se promjene u zakonodavstvu u demokratskoj i pravnoj državi, kao što je, bez sumnje, Bosna i Hercegovina, vrše uspostavljenom parlamentarnom procedurom, a ne potezom pera stranog državljanina", naveli su iz Ambasade Ruske Federacije u BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...