ALEKSANDAR POPOV UPOZORAVA: "Vučić je instalirao ljude koji podupiru istu ideju, Dodik stalno priča da je BiH nemoguća država i da RS treba da se odvoji, a Vulin otvoreno kaže…"

U "Mostu" Radija Slobodna Evropa (RSE), na pitanje šta stoji iza priče o “srpskom svetu”, govorio je Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam iz Novog Sada.

  • Politika

  • 26. Jul. 2021  26. Jul. 2021

  • 0

Na pitanje može li Vučić da bude predsjednik svih Srba i kako to Vulin zamišlja, Aleksandar Popov kaže:

- To je zamajavanje naroda u Srbiji, ali i Srba u regionu. To je bacanje magle u oči, megalomanska ideja koja je na ivici karikaturalnosti ili je već postala karikatura. To je anahrono u 21. veku, kada sve zemlje na ovom prostorima teže da naprave države koje će biti kompatibilne s Evropskom unijom.

To se lansira da se ne bi pričalo o svemu što u Srbiji ne valja - a to je nedostatak vladavine prava, nepostojanje nezavisnih institucija, nedostatak medijskih sloboda i velika korupcija. Pribegava se nacionalizmu - to je stara metoda koja uvek prolazi, posebno kada nacionalizam raspiruju čelni ljudi i mediji. U Srbiji se unedogled može plivati na nacionalizmu i populizmu.

Vučić je dugo šutio povodom Vulinovih izjava o “srpskom svetu” te, kada se prvi put oglasio ovih dana, kada su mnogi u regionu reagovali na Vulinov poziv upućen njemu da postane predsjednik svih Srba i da se bori za “srpski svet“, nije se ogradio od Vulina. Samo je rekao da je zvanična politika Srbije “da su granice Srbije nepovredive, a tuđe nas ne zanimaju”. Za reakcije u regionu je rekao da je to hajka na Srbiju, a ne na Vulina.

- To je veoma dvosmislena izjava. Vučić je i ranije nešto slično govorio, samo u drugoj formi. Naime, kad govori o nepovredivosti granica Srbije, on to stavlja u kontekst Kosova. On time poručuje - ako je bilo moguće da Srbija ostane bez dela svoje teritorije, zašto i neka druga država ne bi mogla da ostane bez dela svoje teritorije koji bi pripao Srbiji. Dakle, granice nisu nepovredive, ali ako se stvore neke nove granice, onda će Srbija svim snagama braniti te granice. Ta njegova izjava bi se mogla i na taj način tumačiti, ali to je tako upakovano da svako može da je tumači na svoj način.

Vučić je do prošle godine redovno održavao sastanke sa predstavnicima Srba koji žive u drugim državama regiona. Ta praksa je prošle godine vjerovatno prekinuta zbog pandemije. Koji je bio cilj tih sastanaka? Imaju li oni veze sa “srpskim svetom”?

- Naravno da imaju. On je uspeo da u drugim državama regiona instalira ljude koji podupiru tu ideju. Pogledajmo samo Dodika koji stalno priča da je Bosna i Hercegovina nemoguća država i da Republika Srpska treba da se odvoji. On, kao i Vulin, otvoreno kaže da je najrealnija varijanta da Republika Srpska postane deo Srbije. Dodik, uostalom, više vremena provodi u Beogradu nego u Banjaluci. I u Crnoj Gori Vučić ima svoje ljude u Demokratskom frontu, koji su česti gosti u Beogradu, gde dobijaju visoka odlikovanja. Kosovo je druga priča. Tamo imamo Srpsku listu, za koju tamošnji Srbiji moraju da glasaju. Ugušena je svaka konkurencija. Oliver Ivanović je najverovatnije zbog toga izgubio glavu. Setimo se samo kakve su laži i optužbe lansirane protiv njega uoči izbora nakon kojih je on i ubijen - kazao je Popov u razgovoru za RSE.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...