PANIKA I U ČOVIĆEVIM REDOVIMA: Bariša Čolak tvrdi da Izetbegović nikad nije ispoštovao dogovoreno i potpisano, ZATO NEMA RELAKSIRANJA...

...između Bošnjaka i Hrvata.

  • Politika

  • 26. Jul. 2021  26. Jul. 2021

  • 2

- Činjenica je, nažalost, da se izmjene Izbornog zakona namjerno ne žele provesti već nekoliko godina, opstrukcija je od bošnjačke politike posebno izražena od potpisivanja Mostarskog sporazuma, što i nije neko veliko iznenađenje imajući u vidu slična ponašanja sa potpisivanjem i nekih drugih sporazuma - izjavio je delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Bariša Čolak, prenosi Hrvatski medijski servis.

Mostarskim sporazumom je predviđeno i u prisustvu međunarodnih predstavnika potpisano još u prošloj godini provesti u izbornom zakonodavstvu Odluku Ustavnog suda BiH o legitimnom političkom predstavljanju na svim administrativno-političkim nivoima i sve presude Europskog suda za ljudska prava kako bi se iz našeg izbornog sistema uklonio svaki oblik diskriminacije.

- Temeljni razlog ovakvog odugovlačenja jeste zadržavanje postojećeg stanja, koje Bošnjacima kao većinskom narodu u Federaciji osigurava mogućnost izbora dva člana Predsjedništva BiH i znatnog utjecaja na izbor hrvatskih izaslanika u Dom naroda FBiH, a u konačnici pretvaranje Federacije BiH u bošnjački entitet - kazao je Čolak za portal Politika24.net.

Čolak je kazao kako hrvatski predstavnici na sastancima ukazuju na pogubnost takve politike i nesagledivih posljedica koje ona proizvodi.

- Upravo oni koji su samo na riječima najveći zagovornici izgradnje države i njenih institucija su i najveća smetnja njezine izgradnje kao države tri jednakopravna naroda i svih drugih građana koji u njoj žive - naglasio je.

Čolak smatra kako je odnose Bošnjaka i Hrvata ne samo poželjno i moguće nego i nužno relaksirati, a bilo bi, prema njegovom mišljenju, od iznimne važnosti to učiniti u što je moguće kraćem roku.

- Upravo je nepoštivanje dogovorenog i potpisanog od strane predsjednika SDA, gosp. Izetbegovića glavni razlog za nemogućnost relaksiranja odnosa između Bošnjaka i Hrvata, prije svega u FBiH, gdje ova dva naroda dominantno žive - smatra Čolak.

Podsjeća kako su Izetbegović, ali i neki drugi bošnjački političari, u više navrata, i to pred predstavnicima međunarodne zajednice, stavili svoj potpis i obavezali se da jedan narod neće drugom narodu birati političke predstavnike, a to nikada nisu ispoštovali.

- Mostarski sporazum je samo još jedan u nizu zoran primjer takvog odnosa prema onome što je usuglašeno, dogovoreno i potpisano. Radi se o već ustaljenom obrascu ponašanja, a ne o nekakvom pojedinačnom slučaju. Takvi postupci nikako ne doprinose uspostavi međusobnog povjerenja nego, naprotiv, djeluju demotivirajuće na postizanje i provedbu narednih dogovora - smatra Čolak.

Na upit koliko u postizanju dogovora o izmjenama Izbornog zakona pomažu predstavnici SAD-a i EU, Čolak kaže kako sa sigurnošću može potvrditi da su oni ne samo svjesni da je potrebno u ovoj neizbornoj godini nego da je i nužno izmijeniti Izborni zakon BiH i Ustav BiH u ograničenom obliku kako bismo nastavili svoj europski i euroatlantski put.

- Istina, nije realno očekivati da će oni biti kreatori bilo kakvih rješenja, to je zadaća, kako nam stalno ponavljaju, domaćih političkih aktera, a oni nam stoje na raspolaganju u ekspertnoj i tehničkoj pomoći, ali i u političkoj podršci. Ovaj put je zaista vidljiv zajednički nastup i sinergija ovih administracija kako bismo ove probleme konačno riješili - kazao je Čolak.

Ako se promjene ne dogode, Čolak kaže kako je pitanje kako će se održati izbori po zakonu u kojem je Ustavni sud stavio izvan snage odredbe po kojima se vrši popuna Doma naroda Parlamenta FBiH, a samim tim i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

- Čini se kako oni koji ne pokazuju dobru volju da do ovih promjena dođe, nisu do kraja svjesni posljedica takvog ponašanja i time preuzimaju ogromnu odgovornost za europski put i europsku budućnost ove zemlje i svih njezinih naroda i građana - naglašava Čolak.

Upitan šta očekuje od novog visokog predstavnika Christiana Schmidta, Čolak je kazao kako očekuje da on bude posljednji visoki predstavnik u BiH.

- Mislim da je konačno došlo vrijeme da institucije ove zemlje preuzmu ulogu koja im temelje ustava i pozitivnih zakonskih propisa i pripadaju, a od gosp. Schmidta očekujem da u tom procesu aktivno sudjeluje, a dio svojih ovlasti transformira na Ured specijalnog predstavnika EU. Ova zemlja sigurno ne može u ozbiljne asocijacije s EU, uz istodobno velike ovlasti visokog predstavnika. Na koncu očekujem od novog visokog predstavnika da bude nepristran i pošteni posrednik, što se, barem za neke koji su tu funkciju u BiH u prošlim mandatima obnašali, sigurno ne može ustvrditi - kazao je Čolak.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...