HOĆE LI ZBOG OVOGA ZAVRŠITI U ZATVORU: Gorica Dodik otvoreno negirala genocid, poručila je da je svjesna svega...

Ne prestaju reakcije na društvenim mrežama nakon što je podnesena još jedna krivična prijava zbog negiranja genocida.

  • Društvo

  • 29. Jul. 2021  29. Jul. 2021

  • 7

- Svoju podršku Branimiru ću pružiti tako što ću napisati da nije bilo genocida u Srebrenici! Ja sam majka četvoro djece i nemam pravo da ćutim zbog njih! Srbi nisu genocidan narod - poručila je Gorica Dodik na društvenim mrežama te dodala:

- Dok mi ne ugase profil da dodam još par stvari. Ne želim nikome da se pravdam, vjerujem u ono što sam napisala, ali znam da će osvanuti u federalnim medijima kako lelečem pa da unaprijed kažem da me baš briga više da li ćete me pogrešno shvatiti.

Nikada nisam umanjivala bilo čije žrtve niti ikoga mrzim, ne dijelim ljude na to kako se zovu ili kom se bogu mole. Družim se sa svima i imam prijatelje svih vjera.

Ono u čemu se divim ljudima islamske vjeroispovijesti u BiH i regionu je sloga. Kada je obilježavanje bilo kog bitnog datuma za njih i njihovu istoriju, nijedna poznata ličnost se ne libi da se javno oglasi tim povodom. Svaka im čast na tome.

Čemu aplaudiranje u DM, pružanje podrške i slično, u ovome ne treba meni niti lično mom ocu podrška. Treba srpskom narodu, ma gdje god se nalazili.

Razumijem da ljude ne zanima politika, ali ovo je više od politike, ovo je osporavanje istine jednog naroda i njegovog prava na slobodu govora. Ja stojim iza svojih riječi i iznosim ih javno, mada nisam javna ličnost, iako me pojedini tako doživljavaju. Žena sam koja ima 39 godina i niko mi, podvlačim niko, ne diktira šta ću da pišem ili da govorim - poručila je Gorica Dodik.

Podsjetimo, novinar RTRS-a Branimir Đuričić oglasio se nakon što je predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Ćamil Duraković podnio Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv njega zbog negiranja genocida u Srebrenici.

U objavi koju je napisao na svom Twitter nalogu, djelovao je krajnje iznenađen ovakvim postupkom, bez obzira na to što je izmjena Krivičnog zakona BiH kojom se kažnjava svako negiranje genocida, stupila jučer na snagu. 

- Počelo je. Kako saznajem, protiv mene je već podnesena krivična prijava zbog stavova izrečenih na Twitteru - napisao je Đuričić.

- Od danas je i formalno na snazi Zakon o negiranju genocida u Srebrenici. Kazna zatvora do pet godina zatvora. Uz iskreno uvažavanje bošnjačkih stradalnika u Srebrenici, kao potomak žrtava istinskog, jasenovačkog genocida i borac za slobodu izražavanja, kažem, u Srebrenici nije bilo genocida - napisao je Đuričić.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...