SJEĆANJE NA ROMSKE ŽRTVE HOLOKAUSTA U DRUGOM SVJETSKOM RATU: "Čovječanstvo nosi ožiljke genocida, etničkog čišćenja, rasizma, antisemitizma ..."

"...i ksenofobije, te međunarodna zajednica ima veliku odgovornost u sprečavanju tih zala. Zajedno moramo braniti strašnu istinu o holokaustu pred onima koji je negiraju."

  • Društvo

  • 02. Avg. 2021  02. Avg. 2021

  • 0

Povodom 2. augusta, Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve holokausta u Drugom svjetskom ratu, zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Dževad Mahmutović obratio se javnosti podsjećajući da se ovaj dan obilježava u znak sjećanja na 2. august 1944. godine, kada je u koncentracionom logoru Aušvic samo za jednu noć ubijeno 2.897 Roma.

"Ovaj dan, kojeg je, na inicijativu brojnih romskih udruženja, ustanovilo Vijeće Evrope, prilika je da se s dužnim poštovanjem i počašću prisjetimo svih 500.000 Roma svirepo ubijenih u koncentracionim logorima i na druge načine tokom Drugog svjetskog rata, kao i svih drugih žrtava holokausta tokom najmračnijeg perioda ljudske historije. Čovječanstvo i dalje nosi ožiljke genocida, etničkog čišćenja, rasizma, antisemitizma i ksenofobije te međunarodna zajednica ima veliku odgovornost u sprečavanju tih zala. Zajedno moramo braniti strašnu istinu o holokaustu pred onima koji je negiraju. Moramo ojačati moralnu obavezu naših naroda i političku obavezu naših vlada da budućim generacijama pruže mogućnost da razumiju uzroke holokausta i promišljaju o njegovim posljedicama", naveo je Mahmutović, prenosi "Hayat".

Stoga Mahmutović, kako naglašava, i povodom ovog Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve holokausta, poziva sve građane i institucije na njegovo dostojno obilježavanje s osnovnim ciljem borbe protiv zaborava miliona nedužnih žrtava, ali i opomene da se zločini nikome više nikada ne dogode.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...