AMERIČKI KONGRESMEN SPREMA NOVU REZOLUCIJU ZA SRBIJU: Pred režimom iz Beograda će biti novi zahtjevi

U rezoluciji se navodi da je neprihvatljivo da još nijedna osoba nije proglašena krivom za ubistvo braće Bitići.

  • Regija

  • 10. Avg. 2021  11. Avg. 2021

  • 2

Republikanski kongresmen iz savezne države New York Lee Zeldin uputio je Odboru za vanjske poslove predlog rezolucije kojom se osuđuju ubistva braće Bitići u Srbiji.

U njoj se navodi da taj slučaj, koji se dogodio 1999. godine, "mora da ostane faktor daljeg razvoja odnosa između SAD i Srbije", piše Gazeta express.

U dokumentu koji je predložen 29. jula, zahtjeva se da Predstavnički dom uz saglasnost američkog Senata zahtjeva da osobe odgovorne za ubistvo bracje Ila, Agrona i Mehmeta Bitićija budu privedene pravdi.

U rezoluciji se navodi da je neprihvatljivo da još nijedna osoba nije proglašena krivom za ubistvo braće Bitići.

Od Vlada Srbije i nadležnih ministarstava i kancelarija, uključujući Tužilaštvo za ratne zločine očekuje se da "daju prioritet istrazi i krivičnom gonjenju sadašnjih ili bivših zvaničnika za koje se smatra da su direktno ili posredno odgovorni za smrt braće Bitići".

Ističe se da SAD moraju da osiguraju dovoljne resurse da u potpunosti pomognu i na odgovarajući način nadgledaju napore Vlade Srbije i njenih odgovarajućih ministarstava i kancelarija da istraže i procesuiraju što je prije moguće osobe za koje se vjeruje da su odgovorne za njihovu smrt.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...