I DOMAĆI I STRANCI ŠOKIRANI CIJENAMA NA JADRANU: Zar je moguće da toliko želite naplatiti obični hamburger s krompirima?

''U Italiji su iste cijene. Malo smo iznenađeni. Mislili smo da je jeftinije'', komentirao je turist iz Italije.

  • Regija

  • 11. Avg. 2021  12. Avg. 2021

  • 1

Gradovi uz more puni su gostiju. A po kojim se cijenama uživa na trgovima i rivama, i ko to može platiti, provjerila je novinarka Nove TV Sofija Preljvukić u Splitu.

U večernjim satima Split bude zaista pun. No, i u podne unatoč sparini koja ubija apetit, gostiju je bilo. Grupa Norvežana bacila se na sendviče s krompirićima. Po osobi porcija oko 100 kuna (26 maraka), a pivo nešto skuplje marke po 45 kuna (12 maraka).

''U Italiji su iste cijene. Malo smo iznenađeni. Mislili smo da je jeftinije'', komentirao je turist iz Italije.

U drugom restoranu nešto zaigranija ponuda za mlade Francuskinje. I tu je hamburger s kuhanim krompirom oko 100 kuna. Čak i u uličicama u centru koje nisu na udarnoj lokaciji cijene su slične. Ovdje to pravdaju kvalitetnim namirnicama.

''Riba, morski rižot, manistra s plodovima mora... Od 80 do 150 kuna (od 21 do 39 maraka)'', govori vlasnik restorana Stipe Sikirica.

Ne zvuči strašno, ali kada za stol sjedne porodica s recimo pet članova, s pićem večera brzo dođe oko hiljadu kuna (260 maraka). Deserte iza večere u restoranu bolje ne spominjati jer cijena kolača je od 25 do 40 kuna (od 6,5 do 10,40 KM). Za strance ništa strašno kad su im plaće barem tri puta veće.

''Oko 3.500 eura, prosječno'', govori turist na pitanje kolika je plaća u Norveškoj, a u Francuskoj je oko 3.000 eura.

Znaju to ugostitelji pa neki svoje elitne stolove, kao u slučaju iz Dubrovnika, od siromašnih gostiju brane i rezervacijom koja obvezuje gosta na minimum 300 kuna potrošnje (78,5 KM).

A domaći znaju da u jelovnicima ima i jastoga po 900 kuna za porciju (235 maraka). Pa često pitaju - držite li pizzu. Ali, ugostitelji su se osigurali, pa je i pizza sada oko 100 kuna (26 maraka). Ko to može platiti, pitaju se najčešće domaći držeći se sladoleda i soka, tamo gdje još nisu zavladali tanjiri i salvete.

''Čak i ako idemo u paru, a kamoli ako idemo s djecom'', komentirala je Ivana.

No, to je tržište. Ugostitelji beru jagode dok je prilike. Na jesen će cijene s temperaturama možda opet biti bar nešto niže, i bliže domaćima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...