NOVA AFERA TRESE HRVATSKU: "WikiLeaks" objavio dokumente, ultradesničari finansirali udruženje Željke Markić, Batarela...

U dokumentima je vidljivo kako je ovo špansko udruženje posebno provjeravalo hrvatski porezni sistem kako bi moglo finansirati udruženja i pojedince te je tako vidljiv niz finansijskih transakcija prema udruženju.

  • Regija

  • 12. Avg. 2021  12. Avg. 2021

  • 0

U saradnji s njemačkim Tazom, italijanskim Il Fatto Quotidianom, meksičkom Contralíneom te španskim Publicom i pod zajedničkim naslovom "Mreža netolerancije" ("The Intolerance Network"), "WikiLeaks" je objavio 17.000 dokumenata koji pripadaju desničarskim udruženjima iz Španije "HazteOiru" i "CitizenGO-u" i koji pokazuju način na koji te dvije organizacije lobiraju širom svijeta, pa tako i u Hrvatskoj.

Ti dokumenti, između ostalog, prikazuju propagandni materijal "CitizenGO-a" prema njihovim partnerima u svijetu, ali i finansijske transakcije u kojima se na više mjesta mogu pronaći udruženja u Hrvatskoj, i to ponajprije "U ime obitelji", prenosi portal Index.hr.

U dokumentima je vidljivo kako je ovo špansko udruženje posebno provjeravalo hrvatski porezni sistem kako bi moglo finansirati udruženja i pojedince te je tako vidljiv niz finansijskih transakcija prema udruženju "U ime obitelji". Osim Željke Markić, prenosi Index.hr, spominju se i druga imena u Hrvatskoj, poput europarlamentarca Karla Resslera ili Nikoline Ćorak iz Ministarstva branitelja te Vice Batarela. U jednoj od brošura "CitizenGO-a" iz 2013. tako se spominje trošak od 17.675 dolara za menadžera kampanje u Hrvatskoj. Upravo u to vrijeme održan je tzv. referendum o braku.

Materijali koje je objavio "WikiLeaks" pripadaju organizacijama "CitizenGO" i "HazteOir". Potonju je 2001. osnovao Ignacio Arsuaga Rato, prijatelj vođe desničarske španske stranke Vox Santiaga Abascala, te je u rodu s konzervativnim političarom Rodrigom Ratom, objavio je španski "Publico" u saradnji s "WikiLeaksom". "CitizenGO" je, pak, internacionalna platforma, nastala 2013. godine, koju je, također, inicirao Arsuaga, a proširila se na 50 zemalja sa stalnim sjedištima u 15 gradova.

image Jedan od brojnih dokumenata koje je objavio "WikiLeaks"  image Jedan od brojnih dokumenata koje je objavio "WikiLeaks" 

Analizom dokumenata španski novinari zaključili su kako su doprinosi multimilionera u blagajni "CitizenGO-a" uspjeli pretvoriti ovu ultrakatoličku platformu u međunarodni motor za promociju krajnje desnih stranaka i organizacija. Spominju se njihove veze s euroskeptičnom desnicom te kontakti sa Marine Le Pen, Geertom Wildersom i Frauke Petry.

"CitizenGO" je, navodi Index.hr, već godinama prisutan u Hrvatskoj, a preko te platforme pokrenuto je niz peticija kao što su: "NE obaveznom programu LGBT indoktrinacije", "Povucite neukusnu kampanju neprimjerenu za Hrvatsko narodno kazalište", "Pravo na život nije pravo na ubojstvo druge ljudske osobe", "Hrvatska treba ljude koji vjeruju u sebe, u brak, u obitelji!", "NE operaciji promjene spolnih obilježja na teret HZZO-a", "Ne ideološkoj konvenciji Vijeća Europe", "NE uvođenju materijala koji promiču homoseksualni stil života u naše škole!", "Ne Frljićevom širenju mržnje javnim novcem", "Revidirajte lektiru, izbacite pedofiliju i perverzije", "ZLOUPOTREBA UMJETNOSTI: Obeščašćivanje sakralnih objekata i vrijeđanje vjernika", "TOMATO: povuci vulgarnu kampanju 'Liži si macu'", "STOP ISTANBULSKA KONVENCIJA", "Ne želimo predstavljanje LGBT slikovnice u sisačkoj gradskoj knjižnici!" i druge.

U velikom broju dokumenata koje je objavio "WikiLeaks" u vezi sa "CitizenGO-om", spominje se Udruženje "U ime obitelji" te posebno njezini čelnici Željka Markić, Ivan Munjin i Ana Marija Marković te je očigledno kako su često na njihovim konferencijama, samitima i panelima, piše Index.hr.

image Jedan od brojnih dokumenata koje je objavio "WikiLeaks"

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...