MUKE PO MILIJARDERU: Dio zaposlenika Jeffa Bezosa dao otkaz u Blue Originu i otišao u...

Nakon uspješnog svemirskog leta Jeffa Bezosa prije nešto više od mjesec dana, očekivali bi da će situacija u Blue Originu biti optimistična te da će pripremati nove projekte i svemirske letove.

  • HiTec

  • 23. Avg. 2021  23. Avg. 2021

  • 0

No kako prenose medije, trenutno su u prvom planu te kompanije dvije stvari - tužba koju su podigli protiv NASA-e te otkazi.

Naime, proteklih nekoliko mjeseci kompaniju je napustilo više direktora, menadžera i inženjera, pri čemu Bezosa najviše boli činjenica da mali dio onih koji više nisu na njegovoj platnoj listi sada radi za njegovog najveća konkurenta, Muskov SpaceX. Najpoznatija imena koja su se zahvalila Bezosu uključuju bivšeg NASA-inog astronauta Jeffa Ashbyja, Boba Essa i Steva Bennetta, starijeg potpredsjednika programa lansiranja New Sheparda.

Ono što je posebno zanimljivo je da su ljudi nastavili napuštati kompaniju i nakon uspješno obavljenog leta u svemir s ljudskom posadom. Iako se to na prvi pogled čini zabrinjavajućim, iz Blue Origina pokušavaju smiriti situaciju i naglašavaju da nije neuobičjeno da zaposlenici traže nove izazove i poslove u ovoj “vrlo konkurentnoj industriji te zbog pritisaka nastalih pandemijom”. Broj odlazaka puno je manji u odnosu na nove zaposlenike pa je tako samo u 2020. zaposleno 850 novih ljudi., dok se ove godine tim proširio s još oko 650 ljudi.

Zanimljivo, Blue Origin je nakon uspješnog Bezosovog leta svojim zaposlenicima isplatio bonus od 10.000 dolara. Tada su naglasili kako taj bonus nema veze s odlascima zaposlenika, odnosno to nije način s kojim ih žele motivirati da ostanu u kompaniji, već su im tako željeli izraziti zahvalnost za sav rad i trud koji su uložili i koji se isplatio.

No usprkos velikom uspjehu i prvom letu u svemir, Blue Origin ove je godine doživio i jedan veliki poraz. Kako smo nedavno pisali, NASA je ugovor za razvoj svemirske letjelice za slijetanje na Mjesec vrijedan skoro 3 milijarde dolara dala samo SpaceX-u, dok se ranije govorilo da bi i Bezosova kompanija trebala sudjelovati u razvoju letjelice. Blue Origin sada je tužio NASA-u, a ta bi tužba čak mogla dodatno usporiti pokušaj američke svemirske agencije da se vrati na Mjesec, piše Fox Business.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...