ŽENE SDA ODRŽALE TRIBINU U BANJOJ LUCI: "Vlasti bh. entiteta RS moraju odmah prestati sa sistemskom diskriminacijom nesrba..."

"Žene SDA pozivaju vlasti entiteta RS da prestanu sa praksom negiranja ratnih zločina i glorificiranja presuđenih ratnih zločinaca", navodi se u saopćenju

  • Politika

  • 29. Avg. 2021  29. Avg. 2021

  • 0

Danas je održana peta redovna sjednica predsjedništva Organizacije Žene SDA BiH u Banjoj Luci. Sjednici je prisustvovala potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović koja je ujedno koordinatorica OŽ SDA BiH.

Održan je i okrugli stol na temu "Status i prava Bošnjaka u RS-u". Predavač je bila Amina Kavazović, potpredsjednica OŽ SDA BiH, a inicijator predsjednica OŽ SDA BiH Kenela Zuko.

U svom obraćanju Mahmutbegović je istakla važnost današnje teme, te naglasila da su žene SDA snaga i hrabrost SDA, koje nikada ne gube volju da ukazuju na bitnost statusa i prava Bošnjaka u RS-u.

Potpredsjednica FBiH je akcentirala važnost kontinuirane borbe za identitet i dignitet te jačanje porodice i obrazovanja; " Da ostanemo, opstanemo i nadjačamo."

Mahmutbegović je izrazila zadovoljstvo načinom organizacije današnjeg okruglog stola i zahvalila se organizatoricama predsjednjcama RO Žene SDA Bosanska krajina Banja Luka i Prijedor.

"Po ko zna koji puta pokazano zajedništvo SDA, zajedništvo žena, te pozitivna energija koja nam je svima potrebna. Žene su spremne da učestvuju i vode procese u svim segmentima društva a naročito u obrazovanju, zdravstvu", kazala je Mahmutbegović.

Žene SDA su ovim putem pozvale vlasti entiteta RS da prestanu sa sistemskom diskriminacijom nesrba u ovom entitetu i da svim građanima omoguće ostvarivanje osnovnih životnih prava.

"Tražimo prije svega hitnu provedbu presude Vrhovnog suda RS-a kojom se Bošnjacima potvrđuje pravo na izučavanje bosanskog jezika, te prilagođavanje etničke strukture zaposlenih u institucijama entiteta RS etničkoj strukturi stanovništva tog bosanskohercegovačkog entiteta. Okolnosti u kojima Bošnjaci čine 14 posto ukupnog stanovništva entiteta RS, a u institucijama ih je zaposleno manje od dva posto, su neprihvatljive", stoji u saopćenju Žena SDA.

Poručile su nadležnim institucijama države Bosne i Hercegovine i entiteta RS da mehanizmima tranzicijske pravde prepoznaju i otklone postojeće povrede prava, te time doprinesu procesu pomirenja i uspostavljanja vladavine prava, a naročito prevazilaženju ratnog naslijeđa.

"Žene SDA pozivaju vlasti entiteta RS da prestanu sa praksom negiranja ratnih zločina i glorificiranja presuđenih ratnih zločinaca, te podsjećaju da je Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine takva praksa definirana kao kažnjivo krivično djelo", zaključuje se u saopćenju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...