"IZUZETNO RIJETKO“: Milioni ljudi ostali bez struje, šta je uragan 'Ida' uradio rijeci Mississippi?

Joe Biden proglasio je katastrofu u Louisiani te naredio da se područjima pogođenim uraganom pruži savezna pomoć.

  • Svijet

  • 30. Avg. 2021  30. Avg. 2021

  • 0

Oluja i snažni vjetrovi uragana "Ida" zaustavili su u nedjelju tok rijeke Mississippi u blizini New Orleansa, objavio je američki Geološki zavod te dodao da je zbog Ide Mississippi poćeo teći u drugom smjeru što je, kako kažu, "izuzetno rijetko".

Predsjednik SAD-a Joe Biden proglasio je katastrofu u Louisiani te naredio da se područjima pogođenim uraganom pruži savezna pomoć, saopćila je Bijela kuća.

CNN javlja da je najmanje jedna osoba poginula te da su brojni dijelovi Louisiane ostali bez struje. Mnogi traže pomoć i spašavanje jer je njihove kuće okružila voda. Prijeti opasnost od bujičnih poplava.

"Pomoć može uključivati sredstva za privremeni smještaj i obnovu domova, zajmove s niskim kamatama za pokrivanje gubitka neosigurane imovine te druge programe pomoći kako bi se pojedinci i vlasnici poduzeća oporavili od katastrofe", navodi se u saopćenju, prenosi Hina.

“Sjećam se da je došlo do preokreta toka rijeke Mississippi za vrijeme uragana Katrina, ali to je iznimno rijetko”, rekao je za CNN Scott Perrien, nadzorni hidrolog Geološkog zavoda.

Također, razina rijeke porasla je nešto više od dva metra. Ipak, mjerač ne mjeri protok cijele rijeke pa je moguće da dublji dijelovi rijeke nisu promijenili smjerove toka, rekao je Perrien.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...