ISTINA BOLI, ALI SE I PRIZNATI MORA: Javni dug RS-a je veći od duga Federacije BiH, VLADA Dodikovog SNSD-a SVAKU KUĆU ZADUŽILA je…

Zaduživanje treba da bude sredstvo za ubrzavanje privrednog rasta i zapošljavanja, a ne da služi za angažovanje firmi bliskih vlasti i pokrivanje budžetskih rupa, čime samo postaje teret države i svih građana, istakao je Nenad Nešić, komentarišući najnoviji izvještaj o stanju javnog duga.

  • Ekonomija

  • 03. Sep. 2021  03. Sep. 2021

  • 2

Prema riječima predsjednika DNS -a, odgovorna vlada bi postojala dug refinansirala i time obezbjedila dodatna sredstva za bolji život ljudi i pokretanje privrede, dok bi novo zaduživanje isključivo oblikovalo za investicione projekte u strateškim privrednim granama.

- Republika Srpska mora imati javne investicije od 500 milijuna KM, a javne i privatne investicije na razini od 25 posto BDP -a da bi obezbjedila kontinuirani rast od pet procenata u razdoblju od najmanje deset godina. Samo ćemo tako početi da sustižemo zemlje u okruženju. Umjesto toga za samo tri mjeseca vlada SNSD svaku kuću u Republici Srpskoj zadužio je za dodatnih 1.200 maraka. To se vidi iz službenog izvještaja Ministarstva financija, po kome su Republiku Srpsku u drugom kvartalu zadužili za dodatnih 470 milijuna maraka i javni dug zemlje u samo jednom kvartalu uvećali za osam odsto - priopćio je Nešić .

Time je ukupan javni dug zemlje povećan na 6,4 milijarde maraka, što, prema njegovim riječima, znači da svako domaćinstvo sada duguje 16 tisuća maraka, a da nitko ne zna gdje su otišli tolike pare, poštovanje naroda u Republici Srpskoj sve teže živi.

- Koliko neodgovorno vodite financije zemlje vide se i po tome što je po prvi put javni dug Republike Srpske veći od javnog duga Federacije, iako bi po svim parametrima morao biti značajno manji. Zato sklonite šapu sa državne kase i prekinite sa zaduživanjem i nemilice trošenjem narodnih para, u očajničkom pokušaju da se održite na vlasti - poručuje Nešić, piše Srpskainfo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...