TUŽNA VIJEST: U 63. godini života preminuo bivši gradonačelnik Mostara...

Ljubo Bešlić postao je dogradonačelnikom Grada Mostara početkom 2003. godine, a gradonačelnikom Grada postaje sredinom decembra 2004. godine.

  • Vijesti

  • 03. Sep. 2021  03. Sep. 2021

  • 2

Danas je u 63. godini života nakon duže bolesti preminuo bivši gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, potvrđeno je portalu Radiosarajevo.ba.

Ljubo Bešlić rođen je 27. jula 1958. godine u Mostaru.

Osnovnu i srednju školu završio je u Mostaru, zatim 1982. završava Strojarski fakultet na univerzitetu “Džemal Bijedić” u Mostaru. Nakon toga radio je kao profesor u srednjoj Strojarskoj školi u Mostaru, a potom u grafičkom poduzeću “Rade Bitanga” – Mostar i to kao rukovoditelj službe održavanja. Aktivno se bavio rukometom (1972. – 1990.) i to u Rukometnom klubu “Velež”.

Od 1992. do 1995. aktivno sudjeluje u Domovinskom ratu kao pripadnik HVO-a. Godine 1996. odlazi na školovanje u NATO u Bruxelles za provođenje redukcije naoružanja. Potom postaje član radne skupine koja je radila na ustroju Ministarstva obrane Federacije Bosne i Hercegovine. Nakon ustroja ministarstva nastavio je raditi u istom u Sarajevu na mjestu načelnika Tehničkog odjela u Sektoru logistike.

Ljubo Bešlić postao je dogradonačelnikom Grada Mostara početkom 2003. godine, a gradonačelnikom Grada postaje sredinom decembra 2004. godine.

Od 2006. do sredine 2009. obnaša dužnost predsjednika Udruženja općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine. Na drugi mandat gradonačelnika Mostara Ljubo Bešlić je izabran 18. decembra 2009. godine. Prvi je gradonačelnik ujedinjenog Mostara nakon rata; za vrijeme njegovog prvog mandata Stari most je ušao na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine.

Stari most je prvi spomenik iz Bosne i Hercegovine koji je ušao na taj popis. Drugi je u historiji Mostara koji je izabran na dužnost gradonačelnika dva puta. Aktivni je član Vijeća Europe (Council of Europe) od 2004. godine. Oženjen je i otac je troje djece.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...