ANGELA MERKEL OSTAVILA GLAVNO ZA KRAJ: „Aleksandar Vučić je dao obećanje, Srbija treba da ide…“

Njemačka kancelarka poručila je na konferenciji za novinare da je sa predsjednikom Srbije razgovarala o unutrašnjoj politici, potrebama za reformama, otvaranju novih poglavlja u pregovorima sa EU i istakla da je važno da se postigne napredak u oblasti pravnog sistema.

  • Regija

  • 14. Sep. 2021  14. Sep. 2021

  • 2

Angela Merkel je naglasila važnost uloge Berlinskog procesa. „Berlinski proces nikako ne treba da zamijeni proces pristupanja, već da povezuje zemlje Zapadnog Balkana, dosta toga smo postigli. Imaćemo uskoro sastanak u Sloveniji sa državama Zapadnog Balkana, možda ćemo već tada biti korak dalje…“, rekla je Merkel. Prenijela je i da je sa Aleksandrom Vučićem razgovarala i o unutrašnje-političkim pitanjima i potrebnim reformama u oblasti pravnog sistema, a Vučić je, kaže – iznio planove i dao obećanja.

Oni su razgovarali i o Kosovu, a Vučić je poručio da je Srbija posvećena dijalogu sa Prištinom jer smatra da zamrznut konflikt nije dobro rješenje i da je potrebno doći do kompromisa. Na temu vladavine prava, Vučić kaže: „Predao sam novi izveštaj o svemu što je Vlada Srbije uradila, ukazujući na činjenicu da su stvari daleko od idealnih, da smo posvećeni i ustavnoj reformi i reformi pravosuđa i reformi medijskog i kompletnog političkog sektora“.

Vučić se kasno sinoć na Instagramu zahvalio Angeli Merkel na njenom doprinosu stabilnosti u regionu.

„Hvala, ne samo u ime Srbije i lično ime, već hvala u ime svih ljudi iz našeg regiona koji poslednjih decenija ne učestvuju u ratovima, ne razmišljaju o njima, već samo o ekonomskom napretku. To nikada ne bi bilo moguće bez Vašeg teškog rada i ogromnog doprinosa“, napisao je Vučić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...