BIVŠI MINISTAR VANJSKIH POSLOVA HRVATSKE MIRO KOVAČ O ODNOSU HRVATA I BOŠNJAKA: "Hrvatska ima obavezu gledati o Izbornom zakonu u BiH..."

Miro Kovač je za N1 govorio o tome kako vidi odnose Bosne i Hercegovine Hrvatske, a spominjao je i Zborni zakon.

  • Regija

  • 18. Sep. 2021  

  • 8

Upitan da prokomentariše zapaljive i uvredljive izjave od predsjednika Hrvatske, počevši od bivše predsjednice Kolinde Grabar Kitarović te njene izjave kako je “BiH leglo ekstremizma”, a zatim i jednu od sadašnjeg predsjednika Zorana Milanovića kada je kazao “prvo sapun pa onda parfem”… Kovač je rekao kako on može reći da je “odnos Hrvatske prema BiH prijateljski, sto posto”.

“Ako pitate bilo koga u Hrvatskoj da li podržava put BiH ka Evropskoj uniji, svi će vam reći apsolutno da. Hrvatska ima obavezu gledati o Izbornom zakonu u BiH i tu se ne treba ljutiti. Hrvatska ima obavezu to činiti. Pitanje je jesmo li relaksirani, pozitivni i spremni graditi povjerenje“, kazao je Kovač.

Idemo govoriti o projektima za budućnost, o mostu Svilaj, o tome da će BiH napraviti taj Koridor 5c, da ćete moći putovati od Dubrovnika preko Pelješkog mosta, Sarajeva i dalje. Samo se gledaju problemi. Oni se napumpavaju i onda u javnom prostoru se tumači a nema pravog dugoročnog pogleda kada je riječ o budućnosti“, dodao je.

Za N1 je komentarisao i koje je stajalište Hrvatske spram izmjena Izbornog zakona u BiH.

Neovisno od obojenosti vlasti ili čelnika mi imamo konsenzus kad je riječ o BiH o tim stvarima. Stav hrvatske je legalistički. Hrvatska je potpisala Daytonski sporazum i treba se provoditi Ustav. Ustav kaže da postoji Ustavni sud čije su odluke obavezujuće. Ustavni sud donio je odluku da treba promijeniti Izborni zakon. Nema tu puno prostora za pametovanje. Ja sam uvjeren da kada se riješi pitanje Izbornog zakona, odnosno pitanje Bošnjaka i Hrvata, da će nakon toga biti relaksirano. Mostar je bio godinama problem, sada je riješen. Ako je mogao biti riješen Mostar, može se riješiti Izborni zakon da Hrvati osjećaju komfor u Federaciji i cijeloj BiH“, naglasio je Kovač.

O ulozi međunarodne zajednice i razgovorima u vezi sa Izbornim zakonom, Kovač je kazao kako u BiH “možemo biti zadovoljni kada je riječ o Christianu Schmidtu, novom predstavniku međunarodne zajednice u BiH”.

Dobili ste čovjeka koji je predan, koji se postavlja nestranački, neće biti ni za jedne, ni za druge, ni za treće. U to sam uvjeren. Schmidt će pomoći BiH, ali problem će morati riješiti domaći akteri”, kazao je Kovač za N1 te dodao:

U BiH možemo satima razgovarati o tome ko je kriv, ko nije kriv… Ne. Treba reći postoji Izborni zakon i idemo omogućiti da se svi u BiH osjećaju komforno, da Hrvati biraju svoje predstavnike i nakon toga će nam biti svima lakše“.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...