U TOKU JE EVAKUACIJA STANOVNIŠTVA, VOJSKA JE NA TERENU: Proradio evropski vulkan, izbacuje mlazove lave...

Na otok su upućeni vojnici, a stanovnici su zamoljeni da koriste mobilne telefone minimalno.

  • Svijet

  • 20. Sep. 2021  20. Sep. 2021

  • 0

Na španskom otoku La Palma proradio je vulkan koji je iz nacionalnog parka Cumbre Vieja na jugu otoka izbacivao mlazove lave, kao i dim i pepeo u zrak.

Vlasti su počele evakuaciju nemoćnih lica i nekih domaćih životinja iz okolnih sela prije erupcije u nedjelju, navele su vlasti tog otoka, prenio je Reuters, piše Tanjug.

Dva sata kasnije, kada su se rijeke lave spuštale niz padinu, opština je izdala obaveznu naredbu o evakuaciji za četiri sela, uključujući El Paso i Los Llanos de Aridane.

Na otok su upućeni vojnici, a stanovnici su zamoljeni da koriste mobilne telefone minimalno.

Ni pod kojim okolnostima nemojte prilaziti toku lave, upozorila je opština stanovništvo. Ako ima vulkanskog pepela, ostanite u svojim kućama, dodale su opštinske vlasti.

Nastavljeni letovi

Predsjednik provincije Kanarski otoci Angel Viktor Tores rekao je za TVE da do sada niko nije povrijeđen, ali da je saobraćaj na nekoliko puteva u prekidu.

Letovi na i sa Kanarskih otoka nastavljeni su normalno, saopštio je operator aerodroma Aena.

Španski premijer Pedro Sanchez napisao je na svom Twitter nalogu da je odgodio put u New York na sjednicu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i da je na putu za La Palmu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...